Belföld

Elsöprő győzelem, billegő kétharmad

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 04. 07. 08:07

Pörgesse végig a választás napjának eseményeit!

Rommá nyerte magát a Fidesz, befért az LMP

Gyurcsány a hibás?

Hidvégi Áron szerint a Fidesz-KDNP választási győzelme azért jelentős, mert kormánypozícióból a korábbi ciklusok során ilyen arányú többséget senkinek sem sikerült elérni.

A baloldali összefogás ellenzékből nem volt képes beváltani saját reményeiket, sőt négy évvel korábbi eredményein sem tudott jelentősen javítani – fejtette ki az elemző, aki szerint a baloldal koncepciója egyértelműen megbukott, és ez elsősorban Gyurcsány Ferenc “integrálásának” tudható be, ami megakadályozta a baloldal megújulását.

A Jobbik sokat „köszönhet” a baloldalnak

Az elemző szerint a Jobbik erősödése egyértelműen a baloldali összefogás sikertelenségével áll összefüggésben, vagyis a kormánnyal szembeni protestszavazók a Jobbiknál csapódtak le legnagyobb arányban. A Századvég munkatársa ezzel összefüggésben ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik, bár növelte támogatottságát, mégsem tudott második erővé válni és az egyéni körzetekben sem ért el látványos sikereket. Hozzátette: az LMP parlamentbe jutása sikerként is értékelhető, más szempontból azonban a párt veszített 2010-ben szerzett pozíciójából.

A fővárosban elért baloldali sikerekről szólva Hidvégi Áron azt mondta, az MSZP és szövetségesei Budapest tradicionálisan baloldali kerületeiben nyertek egyéni mandátumokat, ahol nem ez, hanem a Fidesz-KDNP 2010-ben aratott győzelme volt szokatlan. Az elemző szerint emellett az is jól látható, hogy a kormánypártok a négy évvel ezelőtti eredményekhez hasonlóan most is stabilan megtartották előnyüket a vidéki választókerületekben.

Billeg a kétharmad

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz éppen a kétharmados többség határán billeg. Ez még az egyéni kerületi eredményektől függően alakulhat, egy ezekben számukra kedvezőtlen végeredmény ugyanis elveheti a kormánypárttól a minősített többséget – fejtette ki, megjegyezve: a Fidesznek úgy lehet meg a kétharmados többsége, hogy szavazatszámra rosszabbul szerepelt, mint az elmúlt három választáson.

Az Index elemzése szerint éppen annak a szavazókörönek az eredményén is múlhat, ahol eredetileg Simon Gábor indult volna. A budapesti 15. számú választókerületben 98,68 százalékos feldolgozottságnál Kucsák László (Fidesz-KDNP) 21 szavazattal vezet a volt MSZP-elnökhelyettes helyett induló Kunhalmi Ágnes (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) előtt.

A végeredményre így napokat kell még várni, hiszen a külképviseleteken leadott listás és egyéni szavazatokat és az átjelentkezők voksait csak később, legkorábban április 12-én összesítik. Mind a 106 egyéni választókerületben van ugyanis egy szavazókör, amelyben 6-án este nem bontották ki az urnát. Az ebben található helyi szavazatokhoz a választást követő hatodik napon keverik hozzá a külképviseletekről hazahozott voksokat és a másutt szavazó átjelentkezők szavazólapjait.

A Jobbik erősödése mindenképpen jelentős és az LMP bejutása is nagy eredmény, azután, hogy a párt kettészakadt és azután sok belső konfliktust élt át – fejtette ki Juhász Attila, aki kitért arra is, hogy nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek szerint a kis pártok relatíve jelentős számú szavazatot  is kaphatnak, például a névazonosság miatt.

Orbán (Orbán)Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kimaradt a 2013-as év

A PC munkatársa a baloldali ellenzék vereségének legfőbb okát abban látja, hogy még a Fidesz által kialakított intézményes korlátok és hátrányok mellett is lehetőség lett volna jobb politikai teljesítményt nyújtani. A baloldali ellenzék sokáig egymással rivalizált, a 2013-as évet gyakorlatilag kihagyták, nem találtak hiteles, népszerű vezetőket, nem folytatattak egységes, hatásos kommunikációt, a kampány hemzsegett az elszalasztott lehetőségektől.

Szerinte nem meglepetés a Jobbik eredménye, hiszen volt módjuk “becsatornázni” a kormánnyal szembeni elégedetlenség egy részét és közben egybentartotta saját táborát is, országosan mérsékeltebb hangvételű kampányt folytatott, míg helyi szinten sokszor alkalmazott szélsőséges üzeneteket is. Juhász Attila szerint így a közelgő EP-választás tétje lesz az is, hogy összességében az EU-ellenes szélsőjobboldali pártok mennyire erősödnek meg.

Juhász Attila szintén úgy értékelte, hogy a fővárosban jobban szereplő baloldal eredménye inkább bizonyos mértékű visszarendeződést jelent, hiszen Budapesten hagyományosan nem a jobboldali pártok az erősebbek.

Az eredményeket itt követhetik:

http://valasztas2014.hir24.hu/eredmenyek/

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.