Belföld

Autokraták klubja: együtt Orbán, Putyin és Chávez

A konzervatív német lap online kiadásában egyrészt arról ír, hogy „Orbán a kétségbeesett ellenzéknek köszönhetően nyert”, emlékeztetve arra, hogy a baloldal Összefogás néven akart indulni, de még ez sem sikerült, mert a név már foglalt volt, és amikor az urnák lezárása után “kirajzolódott a totális vereség”, az ellenzéki szövetség tagjai “mindenféle összefogás nélkül bánkódtak”. Az eredmények azt mutatják, hogy “a balliberális szellemiség” már csak Budapesten létezik, “és ott is csak a pesti belső kerületekben”.

A Die Welt szerint a Jobbik “megfékezte a rasszista kirohanások iránti hajlamát” és “valamivel civilizáltabban lépett fel” a kampányban, ami hozzájárult “jelentősen javuló” eredményéhez. Ugyanakkor az is segített, hogy a Jobbikon kívül nem volt más választható párt azoknak, akik “nemrégiben csalódtak a Fideszben, de még mindig csalódottak a baloldalban”, amely 2002 és 2010 között a “szánalmas” gazdaságpolitikájával és korrupciós botrányaival “alaposan lejáratta magát”.

Forrás: Die Welt

Noha a Fidesznek „is meg kellett emésztenie néhány botrányt, de a gazdaság stabilizálódott, a munkanélküliség csökken, a foglalkoztatottság emelkedik”, és “úgy tűnik, a választók mindezt honorálják” – írta a lap.

A Die Welt online egy másik cikkében interaktív térképre helyezte a világ autokratáit, akik közé feltette Orbán Viktort, Putyint, Berlusconit, Chávezt, Erdogant, Sisi tábornokot és Narendra Modit. A lap szerint sok országban az autokrata vezetőkért rajonganak, az erős kormányzás fontosabb az embereknek, mint a demokrácia. A lapban a nevekre kattintva, rövid jellemzés ugrik fel.

Orbán Viktornál az, hogy „89-ben azzal lett sztár”, hogy az áhított jólétről és a szabadságról beszélt, amiből semmi nem lett, a magyarok 70 százalékának vásárlóereje nem jobb, mint a kommunizmusban.

„És a szabadság?” Sok magyar szemében az EU lett az új Oroszország, vagyis az az ellenséges külső hatalom, amely diktálni akar az országnak. Orbán a néphangulat alapján a nemzeti újjászületés szószólója lett, erős központosítással küzdött a rendszerváltás utáni káosz ellen. Határozott, fék nélküli kormányzásához maga mögé állította a választók relatív többségét, amit a választás is igazolt. Liberális erő már nem létezik – írja a Die Welt.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) aról írt, hogy a Fidesz a szavazatoknak csak a 46 százalékát szerezte meg, de így is majdnem kétszer erősebb, mint a baloldali összefogás és a Jobbik, és elérhető közelségbe került számára a kétharmados parlamenti többség. A baloldal egy “maroknyi” egyéni mandátumot visszahódított, erősödött a “szélsőjobboldali” Jobbik is, amelynek keleten és délen vannak fellegvárai, de a “külsőleg mérsékelt” kampánya révén a fővárosban és a nyugati választókerületekben is előretört – tette hozzá a lap.

Nem korrekt választás

Ezzel a címmel közölte a baloldali Frankfurter Rundschau azt a kommentárt, amely kiemelte, hogy Orbán Viktor győzelmének “rossz mellékíze” van, mert a választás “ugyan szabad és titkos volt, de nem volt korrekt”. Orbán az utóbbi négy évben “az egyeduralmát olyan ‘irányított demokráciává’ alakította át, mint amilyet Vlagyimir Putyin hozott létre Oroszországban”. A Kreml vezetője végül “autokráciát” épített rendszeréből, “amelytől Magyarország távol van”.

A legfontosabb “fékező erő az EU”, amely ugyan “tétován reagált Orbán antidemokratikus dühöngésére”, de megakadályozta, hogy elfajuljon a helyzet. Ugyanakkor mindez nem elég Orbán “tartós hatalmának megakadályozásához” – tette hozzá Krökel, hangsúlyozva: “Az lesz a döntő, hogy a megosztott baloldali ellenzék képes lesz-e végre  újjászervezni magát.”

A liberális Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy Orbán Viktor szerint “15-20 évig” kell egyetlen politikai “erőtérnek” vezetnie az országot, és ezzel “a Fideszre és saját magára gondol”, de “meglehet, hogy téved”. Nem azért, mert “a kevéssé meggyőző baloldali ellenzék keresztülhúzza számításait”, hanem azért, mert “soviniszta” politikájával “kinyitotta Pandora szelencéjét, ami a jobboldali radikális Jobbik megerősödésében mutatkozik meg” – írta a liberális lap. A szerző kiemelte, hogy Orbán “soha nem tett kifejezetten antiszemita vagy rasszista megjegyzéseket”, de “megdöntött egyes tabukat”, és “hosszú távon a Jobbik lehet az (a párt), amelyik megtorpedózza a jövőre vonatkozó terveit”.

Kim Dzsong Un mellé is tették Orbánt

Tavaly decemberben a Riporterek Határok Nélkül egy reklámfilmben a magyar miniszterelnököt a világ leghírhedtebb diktátoraival együtt szerepeltette. Akkor Putyin, Assad, Kim Dzsong Un, Erdogan mellé azért került, mert diktátorként befolyásolják a médiát. A szervezet az újságírók szabadságáért és függetlenségéért küzd, a legújabb reklámjában pedig mindegyik mosolyog, ki kutyákat simogat, ki gyerekeket. A reklámfilm végén pedig ott a felirat, „Független újságírók nélkül így nézne ki a híradó”.

A 10 legveszélyesebb között is

Egy évvel korábban a Der Spiegel a magyar kormányfőt Európa tíz legveszélyesebb politikusa közé sorolta. Azok közé, akik belpolitikai okokból még szítják is a válságot, hogy a szavazatokat maximalizálják a maguk javára – Európa rovására. A kontinensen terjed a félelem, hogy Orbán kormánya kiüresíti a demokratikus jogokat – írta akkor a tekintélyes hamburgi hírmagazin. A listán utolsó volt a Fidesz első embere. Róla a lap azt írta, hogy sok gondot okoz Brüsszelben, amelynek csak a hatalma és nem az érvei előtt hajlik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik