Belföld

A világsajtót nem mozgatta meg a magyar választás

A világsajtót nézve nagyon úgy tűnik, hogy a világtörténelem alakulására nézve teljesen jelentéktelen, a föld sorsát semennyire sem befolyásoló esemény volt a magyarországi országgyűlési választás. A Fidesz győzelmét hozó szavazás a nemzetközi politikával foglalkozó oldalakon eltörpült az indiai választások, az eltűnt malajziai gép és az ukrán események mellett.

A három vezető nemzetközi hírcsatorna, a CNN International, a BBC és az Al Jazeera English címoldalán sehol vagy alig lehet megtalálni a választásokról szóló hírt. A BBC címoldalán csak egy kis rövid címben volt kint hétfő reggel az „Orbán magyar kormányfő győzelme” hír, John Pinnette amerikai humorista halála, és a Pistorius-per legújabb mozzanata között. Az Al-Jazeera oldalán már fel sem kerültünk a címlapra, bár az európai hírekkel foglalkozó aloldalon vezető hír Orbán harmadik győzelme.

A CNN nemzetközi kiadásán szintén sehol nem találni a választásról szóló hírt a nyitóoldalon, és még az „Európa” rovatba sem került be. A legnagyobb meglepetés azonban csak azután jött, hogy rákerestünk a CNN oldalán a választásról szóló beszámolóra, hogy lássuk, mégis, mit írnak. Hát, semmit. Nuku. Nyista. Egy kis hírben sem számoltak be róla. Hogy ez most Magyarországról vagy a CNN-ről mond el sokat, mindenki döntse el maga.

Az egész világon olvasott brit lapok, a Guardian, a Times és az Economist szintén nem tartották érdemesnek a választást arra, hogy munkaerőt pazaroljanak rá. A Guardian címoldalán is jó sokat kellett görgetni, mire szembejött az olvasóval, hogy „Orbán győzött, erősödött a Jobbik”, és az is csak a Reuters sok lap által átvett híre, ami csak az Európa rovatban állt első helyen. Az Economist oldalán sehol nincsen a hír, és még az Orbán-kormánnyal egyébként többször is foglalkozó kelet-európai blogjában sem írnak semmit az eseményről. A Times hasonlóan sokat foglalkozott a magyar választással.

Ezek után nem sokat reméltünk a nemzetközi politikával amúgy sem sokat foglalkozó országos lapoktól. Párra ránéztünk, de ugyanazt az érdektelenséget találtuk, mint az előzőeknél. Néhány helyen egy-egy hírügynökségi hír. Egyébként meg malajziai gép, Ukrajna és indiai választások. Még a magyar kormányt és Orbánt előszeretettel szidalmazó német sajtót sem érdekelte a választás, egyedül a Süddeutsche Zeitung volt, amelyik vezető hírként közölte Orbán újraválasztását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik