Belföld

A Mazsihisz gratulált

“Engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy (…) a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát” – írták levelükben, amit Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke írt alá.

A levélben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg ősei hitét Magyarországon. Mint írták: “hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire”.

Reményüket fejezték ki, hogy “az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és “a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik