Belföld

Választás 2014: Sorsdöntő órák jönnek

Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a részvételi adatok azt jelzik, hogy az ország felelősen akar választani. Rengeteg jelzést kaptak arról, hogy a szavazókörökben hosszú, tömött sorokban kell várnia a választónak, hogy leadhassák a voksukat. “Legyen türelme Magyarország kormányváltó erőinek kivárni a sort és leadni a voksukat”, mert minden egyes szavazatra szükségük van. Úgy vélte, a verseny nem lefutott, meglepetés is születhet, ehhez szükségük van azokra, akik az elmúlt négy év kormányzásának mérlegét úgy vonják meg, sokkal kevesebbet kaptak, mint amit ígértek nekik. Tóbiás József azt mondta, a magas részvétel a demokrácia miatt kell, hogy az emberek kifejthessék a véleményüket.

Szigetvári Viktor szerint jó esély van a kormányváltásra. Azt kérte, a választók ne vesztegessék el a szavazatukat nem létező pártokra, vagy létező pártokra, amelyek nem a kormányváltást hozzák el. “A 18 lista között egy olyan lista van, a 17-es lista, ami a kormányváltás listája, minden más Orbán Viktor miniszterelnökségét segíti elő”. A kormányváltó erők közös demokráciavonalára eddig 190 bejelentés érkezett, a legtöbb probléma a szavazás titkosságát érinti, például nincs függöny a fülkén, nem adnak borítékot, de számos, ennél komolyabb bejelentést kaptak.

Szigetszentmiklós környékén szavazatvásárlásra gyanakodnak, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből olyan jelzéseket, hogy egyébként írástudó emberek segítséget kérnek a szavazólap kitöltéséhez, hogy a Fideszre szavazzanak, az okból, mert fenyegetve érzik magukat, hogy nem kapnak közmunkát. A választás egészét befolyásoló jogsértésről nem, csak eseti jogsértésekről tudnak. A politikus közölte, elkezdték a közös mozgósítást, az utcákon – kevés kivételtől eltekintve – csak “a kormányváltó erők” tízezernél is több aktivistája van jelen.

Juhász Péter, az Együtt 2014 párt alapító-társelnöke az Együtt-PM választási eredményt váró rendezvényén azt mondta: alacsonynak tűnik a választási részvétel, de az adatokat torzíthatja, hogy sok szavazókörnél sorok alakultak ki. A politikus bízik benne, hogy ez még változik. Mozgósító ereje lett volna, ha az emberekhez eljutottak volna Fidesznek azok az ügyei, amelyek nem jutottak el, “gondolok itt arra, hogy Rogán Antal a vagyonnyilatkozatában több száz millió forint értékű ingatlant hamisan vagy egyáltalán nem tüntetett fel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik