Belföld

Választás 2014 – percről percre

Egész napos közvetítés részadatokkal, eredményekkel, nyilatkozatokkal, fotókkal.

Egy Fidesz, egy MSZP

Az 1-es választókörben a baloldal, a 2-esben a kormányoldal jelöltje nyert Szegeden. Szabó Sándor 40, B. Nagy László 44 százalékot kapott.

Lázár és Farkas a parlamentben

Vásárhelyen és Szentesen is a kormánypárt jelöltje győzött. Lázár János a szavazatok 43,72, Farkas Sándor a voksok 45,95 százalékát szerezte meg.

Meghalt egy 80 éves szavazó Makón

Országszerte 39-szer riasztották a mentőket szavazókörben, vagy annak közvetlen környezetében történt esetekhez az országgyűlési választások napján – közölte Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap este az MTI-vel. Két idős ember életét nem sikerült megmenteni. Egyikük egy 80 éves makói nő.

Nagy versenyben Szabó és Bohács Szegeden

Az eddig összeszámolt szavazatok alapján a baloldali jelölt a befutó. Szabó Sándor 42 százalékos feldolgozottságnál a 7370 szavazattal vezet. Ezer vokssal gyűjtött többet, mint a fideszes Bohács Zsolt.

Lázár nagyon vezet

Közel hetven százalékos feldolgozottság mellett 43,9 százalékkal Lázár János, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje vezet a Csongrád megyei 4-es számú választókerületben. Kiss Attlia és Varga Péter követi.

Hangosbemondós autókról buzdított szavazásra a baloldali összefogás

Hódmezővásárhelyen, Makón és Kiszomboron is megsértették a relatív területi kampánytilalmat a baloldali összefogás aktivistái – adta hírül választókerületi bizottság erről szóló határozatát a vásárhelyi önkormányzat. Varga Péter kampánycsapata autókból, hangosbemondókkal buzdította szavazásra az embereket, melyek hangja a szavazókörök 150 méteres körzetén belülre is behallatszott. A kocsi sofőrjét eltiltották a további kampánytól.

Munkába lendülhetnek a szavazatszámlálók

Hivatalosan vége a szavazásnak (ahol még sorban állás van, ott a hét óra előtt érkezők még leadhatják a voksukat).

A szavazóhelyiségek bezárása után azonban még nem esnek neki rögtön az urnáknak. A biztosok először megszámlálják és kötegekbe foglalják a fel nem használt szavazólapokat, majd gondosan elzárják azokat. Összeszámolják a korábban egybegyűjtött, elrontott szavazólapokat is, illetve összeadják, hányan szerepelnek a visszautasítottak jegyzékén.

Végezetül a névjegyzék alapján összegzik a részvételi arányt, majd csak ezt követően nyitják fel az urnákat.

Kertváros: 10-ből 7

Bár még nincsenek végleges részvételi adatok, az eddigi számok alapján a hódmezővásárhelyi központú 4-es számú választókörben az algyői Faluházban, valamint a Pető utcai Nyugdíjas Lakóparkban kialakított választóhelyiségben fordultak meg a legtöbben. A legmagasabb részvételi arány a fél hatos adatok alapján a Kertvárosi Általános Iskolában volt. A választópolgárok több mint 70 százaléka ment el szavazni. A legkisebb érdeklődést a makói 9-es körzethez tartozók mutatták. A Tulipán utcában a választók harmada sem jelent meg.

Véghajrában

Közétették az utolsó részadatokat. Fél hatig 4 552 933 választópolgár (56,77 százalék) nyilatkozott az urnáknál. Csongrád megyében továbbra is az országos átlag alatt van a részvételi arány. 184 473 ember, a választásra jogosultak 54,53 százaléka ment el voksolni. A vásárhelyi körzethez tartozó szavazók 54,49 százaléka járult az urnákhoz. Szegeden az emberek 45,29 illetve 44,04 százaléka maradt otthon. Szentesen illetve vonzáskörzetében ez a szám 47,12.

A dél-alföldön a Csongrád megyeiek a legaktívabbak. Békés megyében 47,74, Bácsban 47,38 százalék maradt távol.

A választóhelyiségek este hét óráig (körülbelül még fél óráig) vannak nyitva.

Meggondolta magát

Egy tétova szavazó okozott fennakadást Gyulán. Besétált a lakhelye szerint kirendelt szavazóhelyre, aláírta a névjegyzéket, de ikszelni már nem ikszelt. Az NVI szerint még csak át sem vette a már lebélyegzett lapokat. Az SZSZB elnöke próbálta meggyőzni, hogy voksoljon, de nem járt sikerrel. A szavazólapokat érvénytelenítették.

Kevesebben mint négy éve

Valamivel több, mint három óra van hátra az urnazárásokig. Az NVI három órás adatai szerint eddig 3 610 437-en (45,02 százalék) mentek el szavazni. Csongrád megye az országos átlagnál rosszabbul teljesít. Kilenc órával a szavazófülkék nyitása után 43,11 százalékos volt a részvétel.

Forrás: Bornemissza Péter

Szegeden a két választókörben 43,54 illetve 43,56 százalék voksolt. A Szentes-Csongrád központú választókörben 35 294-en (41,81 százalék) a 19 települést magába foglaló vásárhelyi 4-es körzetben 35 623-an (43,51 százalék) éltek a választói jogukkal. Négy évvel ezelőtt ilyenkor már közel 45 százalékos volt a részvétel a megyében.

Rosszul lett egy szavazatszámláló Vásárhelyen

Rosszul lett a hódmezővásárhelyi Nyár utcai iskolában kialakított 32-es számú szavazókörben a szavazatszámláló bizottság egyik tagja – tájékoztatta Korsós Ágnes főjegyző az MTI-t. A testület elnökhelyettesét a mentők vitték kórházba. A szavazókörben 10-15 percre szünetelt a szavazás. A bizottság hét taggal folytatja tovább a munkáját.

Határon túli magyarok a Városházán

Forrás: Bornemissza Péter

Hódmezővásárhelyen szavazott székelyföldi tanárok egy csoportja, így mondva köszönetet a városnak és a kormánynak a határon túli magyarok érdekében tett erőfeszítésekért – mondta el Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense. Az elmúlt 10 évben több mint 20 ezer külföldön élő magyart fogadott tiszteletbeli polgárává a város.

Tömött sor a Tömörkénynél

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Körülbelül 100-an várakoznak a Tömörkény Gimnázium előtt – írja a Délmagyar.hu. A sorban állók szerint választási iroda nem gondoskodott kellőképpen az átjelentkezőkről. Közel 3500-an tartoznak ide.

33,55

Hét órája tart a voksolás. Délután egy óráig 113 502-en (33,55 százalék) mentek el szavazni Csongrád megyében. 2006-ban és 2010-ben is nagyobb volt már ekkor a részvételi arány. A szomszédos megyék közül Bács-Kiskun megyében kisebb a választói aktivitás. Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel azonos.

Forrás: Bornemissza Péter

A két szegedi választókörben az ott voksolók 34,49 illetve 33,61 százaléka jelent meg eddig. A 3-as és a 4-es körzetben a választók 32,08 illetve 34,04 százaléka járult az urnákhoz.

A országos részvétel 34,33 százalék. Eddig valamivel több mint 2 millió 753 ezer ember volt szavazni.

Almási a Szent István téren

Forrás: Bornemissza Péter

Almási István polgármester a Szent István téri iskolában adta le a szavazatát vasárnap délelőtt 11-kor.

Az algyői Faluház a legforgalmasabb

A hódmezővásárhelyi központú 4-es számú választókörben az egyes sorszámú szavazóhelyen, az algyői Faluházban voltak a legtöbben. Délelőtt 11-ig 317 boríték került az urnába.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Hódmezővásárhelyen a kertvárosiak voltak a legaktívabbak. A Gosztonyi utcában 311 szavazóval már közel 31 százalékos a részvételi arány, de a Nyugdíjas Lakóparkban is 300 felett van a megjelentek száma.

A választók közel negyede szavazott

Befutottak a 11 órás adatok. A Csongrád megyei választópolgárok 23,53 százaléka ment el a délelőtti órákban szavazni. Az 1-es számú szavazókörben 22,77 százalékos, a szintén szegedi központú 2-esben 22,71 százalékos a részvételi arány. Szentes térségében 19 824-en (23,48 százalék), a Hódmezővásárhely-Makó körzetben 20 679-en (25,26 százalék) voksoltak.

Lázár is voksolt

Forrás: Vásárhely24/Szombat Mihály

Lázár János, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselőjelöltje is leadta a szavazatát. A kormánypárti politikus feleségével és gyermekeivel voksolt a Nagy Sándor utcai szavazóhelyiségben.

Matrica és áramszünet

Két rendkívüli eseményt jelentettek a régióból.

Békés megyében az egyik szavazófülkében a választók véleményének befolyásolására alkalmas matricákat helyeztek el – olvasható a Nemzeti Választási Iroda közleményében. A szavazatszámláló biztosok eltávolították őket.

Bács-Kiskun megyében is volt fennakadás. Baján 7. számú szavazókört nem tudták hatkor megnyitni, mert az épületben nem volt áram. Végül itt is sikerült orvosolták a problémát.

A vásárhelyi körben a legaktívabbak az emberek

Megjöttek a kilenc órás adatok. Három óra után 762 141 ember járult az urnákhoz. Ez a választásra jogosultak 9,5 százaléka. A hódmezővásárhelyi központú szavazókörben az országos átlagnál nagyobb a választói aktivitás. Eddig 11,42 százalék voksolt, de van olyan szavazóhely, ahol az ott regisztráltak közel 14 százaléka megjelent. Szeged mindkét választókerületében – egy kevéssel ugyan, de – elmarad a részvételi arány az országos átlagtól. Az 1-es körzetben 9,21, a 2-esben 9,14 százalék szavazott. A Szentesen és vonzáskörzetében élő 84 ezer szavazó közül 8900-an nyilatkoztak eddig.

Az első számok

Megérkeztek az első részadatok. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint 7 óráig a választásra jogosultak 1,64 százaléka adta le a szavazatát. A 2010-es választáson az első egy óra után 1,61 százalékos volt a részvételi arány.

Csongrád megyében hétig 5 532-en ikszeltek a számukra szimpatikus jelölt neve mellé. A választópolgárok 1,64 százaléka járult az urnák elé. Ugyanannyian mint négy évvel korábban.

Eddig a hódmezővásárhelyiek a legaktívabbak. A választók több mint 2 százaléka ment már el szavazni. Szeged két körzetében 1,4 és 1,3 százalékos a részvétel. Szentesi körzetben a választók 1,7 százaléka jelent meg a szavazóhelyiségekben.

Bajnai volt a legfrissebb

A volt miniszterelnök hat óra után néhány perccel másodikként érkezett a lakóhelye szerinti budai szavazókörbe. Az Együtt-PM szövetség vezetője a helyszínen az újságíróknak megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint aki nem megy el szavazni, az Orbán Viktor maradására szavaz.

Rendben elkezdődött

Reggel hat órakor az ország 10386 szavazókörében megnyitották a szavazófülkéket. Este hét óráig 8 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A voksolás mindenhol rendben elkezdődött. Danku Csaba, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese szerint rendkívüli esemény a szavazás első órájában sehol sem történt.

Pecsételés a voksolás előtt. (Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Csongrád megyében, a szegedi központú 1-es és 2-es számú választókerületben 18, illetve 8, a Szentest és környékét magába foglaló 3-as kerületben 12, a hódmezővásárhelyi központú 4-es választókerületben 14 egyéni jelölt küzd a szavazatokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik