Belföld

Rohamra indultak a választási átjelentkezők

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2014. 04. 05. 17:33

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre. Az érdeklődők 13.30-kor azt tapasztalták, hogy a túl sok kérelem miatt lelassult a rendszer, a hírekkel ellentétben azonban egy pillanatra sem állt le – hangsúlyozta. Ilyen mértékű átjelentkezési számnál ez a fajta lelassulás teljesen természetes – jelentette ki Pálffy Ilona, hozzátéve, hogy végül minden átjelentkezőt fogadni tudtak.

A névjegyzékben 8 019 566 választópolgár szerepel, ebből átjelentkezéssel 120 304 szavazhat. Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában 58 ezren szavaztak – akkor még úgy nevezték – igazolással.

Az NVI elnöke elmondta: volt olyan hivatal, ahol a személyesen átjelentkezők egymás kezébe adták a kilincset, és még az online átjelentkezők kérelmeit is fel kellett dolgozni. Elmondása szerint sok volt a hibásan kitöltött átjelentkezés, ráadásul az irodáknak mindenkit ki kellett értesíteniük a kérelem elbírálásáról.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI tájékoztatást adott valamennyi helyi választási irodának, hogy az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörökben, ahol ilyen sokan szavaznak, lehetőség van “megbontani” a szavazatszámláló bizottságokat, akár 4-6 felé is, és több jegyzőkönyvvezetőt is beállítani, több szavazófülkét kihelyezni.

Példaként említette a budapesti XIII. kerületet, ahol a kijelölt szavazókörben az állandó lakosokon túl további 3700 választó fog szavazni. Itt ötfelé választják a szavazatszámláló bizottságot, 8 fülke és 9 jegyzőkönyvvezető segíti majd a munkát – mondta.

Hozzátette, az ország legnagyobb szavazóköre a főváros XI. kerületében van: a fővárosi 2. számú egyéni választókerület 35. számú szavazókörében az átjelentkezőkkel együtt 5717-en szavazhatnak. A 7. számú egyéni választókerületben 5137-en, a 8. számú egyéni választókerületben 4844-en voksolhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.