Belföld

Orbán: még négy év, és mindenkinek lesz munkája

A miniszterelnök szerint minden egyes szavazatra szükségük van a vasárnapi országgyűlési választáson

A Fidesz-KDNP pénteki szegedi nagygyűlésén a pártelnök-miniszterelnök nehéznek nevezte a szegediek támogatásának megszerzését, s még nehezebbnek a bizalom megtartását. Mint mondta, azért van jelen, hogy elmondja: folytatni szeretné a megkezdett munkát, s a támogatásukat kéri ehhez. Komoly dolog ez és nagy kérés – folytatta -, de nem “hozomra” kéri ezt, hanem a mögötte álló négy esztendő alapján.

Szavai szerint a magyar ember már csak úgy van megteremtve, hogy ha baj van, arról beszél, de ha a dolgok jól mennek, akkor szemérmesen hallgat. Jelezte: ő is azok közé tartozik, akik azt mondják, “szeretném én látni azt a kormányt, amelyikkel elégedett vagyok”, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felhozni mellettük eredményeket, döntéseket.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány az elmúlt négy évben 300 ezer új munkahelyet hozott létre, míg az azt megelőző ciklusban a szocialisták 200 ezret “eltüntettek”. Harmadjára csökken a rezsi, miközben a szocialista kormányok alatt 15-ször emelték a megélhetés költségeit. Emellett ismét bevezették a gyermekek után járó adókedvezményt, bevezették a gyed extrát – sorolta Orbán Viktor, megjegyezve: míg az előző kormány elvett egyhavi nyugdíjat, a mostani megőrizte azok értékét és még kis emelésre is képes volt.

A baloldali ellenzékről azt mondta: gyalázkodnak úton-útfélen, személyeket sem kímélve. “Az a benyomásom alakult ki, hogy nincsenek megelégedve velem, igaz ez nem is volt beleírva a munkaszerződésembe.” Agresszívak, fenyegetnek, átkozódnak, gyűléseik pedig jobban emlékeztetnek “egy régi Szabad Nép-félórára, mint egy modern demokratikus politikai gyűlésre” – vélekedett a baloldalról, hozzáfűzve: “gyűlöletszeánszaikon” mindenről beszélnek, csak a hazáról nem.

Kitért arra is: a “másik oldalról” is támadják, s bár mindig támogatták a fiatalokat, a kormányzás komoly dolog, “nem babra megy”, “higgadtság, csigavér” kell hozzá, s ezt nem látja “odaát”. Felelőtlen gondolatnak nevezte az Európai Unióból való kilépést, megjegyezve: ha van Magyarországon olyan politikus, aki tud saját bőrén szerzett tapasztalatai alapján beszélni arról, hogy “milyen zenére járják a táncot Brüsszelben”, akkor az ő. A kormányfő úgy fogalmazott: nem tartozik kedvenc foglalatosságai közé, amikor “mindenféle gyanús EP-képviselők kidagadt erekkel üvöltöznek”, de az unió nem “szerelmi kérdés”; Magyarországnak elemi érdeke, hogy ott legyen annál az asztalnál, ahol az összes európai nép sorsáról döntés születik.

Szólt arról is, hogy érdemes tanulni 2002 tapasztalataiból, amikor “szombaton még mi nyertünk, hétfőn már megint, de vasárnap este volt a választás”. Hangsúlyozta: az ellenfél nem adta fel. Szavai szerint halkan mondja, hogy ne tűnjön agresszívnak, de “a kommunisták mind ott lesznek, legyünk ott mi is”. A győzelem aránya sem mindegy – mutatott rá, hangsúlyozva: a tartósan jelen lévő ellenfelekkel, a pénzvilággal, a multikkal, a “birodalmi törekvéseket is dédelgető brüsszeli bürokratákkal” szemben csak nagy erőkkel lehet fellépni, politikai erőt pedig támogatottságból, szavazatokból lehet előállítani.

A kormányfő beszédében arra is rámutatott: az esély nem azonos a győzelemmel, azt nekik kell beváltani. Kifejtette, hogy Magyarország nagy lehetőségek kapujában áll, s ha újabb négy évig a mostani kormány marad hatalmon, akkor el tudják érni azt a gazdasági állapotot, hogy mindenkinek munkalehetőséget adjanak, meg tudják védeni és folytatni tudják a rezsicsökkentést és a családok támogatását.

Vasárnap úgy kell szavazni, hogy Magyarországnak ismét erős vezetése legyen, mert a gyenge vezetők veszekednek és aztán nem cselekszenek, az erősek viszont összefognak és elvégzik a dolgukat – emelte ki a miniszterelnök a Dóm téren összegyűlt tömeg előtt. Beszédét a “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” fordulattal zárta.

Bohács Zsolt, Csongrád megye 1-es egyéni választókörzetének Fidesz-KDNP-s jelöltje arról beszélt: négy évvel ezelőtt aggódva nézték, hogy noha a “baljós balos korszaknak” vége, Szegeden nem alakult úgy minden, ahogy szerették volna, s attól tartottak, hogy a település hátrányt szenved. Kiemelte, hogy a kormány csaknem 26 milliárd forint adósságot vett át a Botka László szocialista polgármester vezette önkormányzattól, s 122 milliárd forint értékben támogatta Szeged beruházásait, köztük klinikai fejlesztést, stadionépítést, a Dóm tér rekonstrukcióját.

B. Nagy László, Csongrád megye 2-es választókörzetének egyéni jelöltje, a megye kormánymegbízottja szerint a politika régóta adós volt működőképes, élhető állam létrehozásával, s a kormány 2010 óta sokat tett ezért. Szavai szerint az alapok társadalmi és gazdasági értelemben is biztosak. A szegedi lézerközpontra utalva jelezte: az eladósodott és lemaradt városnak a kutatás, az innováció olyan kapu, amin hiba lenne nem belépni.

A Dóm teret megtöltő szimpatizánsok a beszédek alatt “Szavazz! – április 6.” feliratú táblákat és fideszes lufikat lengettek. A rendezvény a Himnusszal zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik