Belföld

Választási slágerkoktél

Régen minden jobb volt: sok kampánydal született a választások előtt, a számok zeneileg és szövegvilágukban is izgalmasak voltak. Micsoda idők voltak: 1990-ben Demszky Gábor még színpadra perdült egy URH-koncerten. Bezzeg ma már csak a kispártok rukkolnak elő érdekességekkel!

A nagyok hivatalos dalai ma már pont olyan unalmasok, mint maguk a pártok és az egész kampány, ezekkel különösebben ne is foglalkozzunk; pusztán a nosztalgia kedvéért idézzünk fel pár régi klasszikust.

Hát igen, 1994-ben pedig kőkemény rapslágerben hirdette az igét a Fidesz. „A magyar narancsnak nincsen párja, nagyra nő mint a datolyapálma.”

Ne legyünk igazságtalanok, a (Fiatal) Baloldal is folyamodott már raphez:

Volt a szocialistáknak a legendás Igen-Igen slágere, amit (ők legalábbis) annyira szerettek, hogy 2006 után 2010-ben is elővették, új vizuális tartalommal megtöltve. Van itt minden a kérdező szemtől elkezdve egészen a hegy elhordásáig.

A múltidézés után térjünk át az aktuális választásra. A nagypártoktól idén össz-vissz egyetlen gigaslágerre futotta, az is egy nem hivatalos Fidesz-induló, amely a legszebb 3+2-ős lakodalmas rock-hagyományokat követi.

Ha van előnye a minipártoknak, akkor az egyik mindenképpen az, hogy hozzájárulnak a kampánydal-felhozatal gazdagításához. Aki szereti a 80-as évek olasz popslágereit, az hallgassa meg a Jesz-lesz-jesz-lesz dalt!

Nagyon hiányoltuk a zúzást, de szerencsére Kásler Árpád mozgalma, A Haza Nem Eladó elhozta nekünk a választási rockot. Hírem van, uram, a haza nem eladó!

A minőségi szempontokat figyelembe véve az idei kampánydalok királya egyértelműen a 4K! betiltott Orbán-Gyurcsány-majmos dala.

Helyesbítünk: övék a második hely, hiszen a választáson önhibáján kívül nem induló Kétfarkú Kutya Pártot majdnem kifelejtettük. Háromszor repül // A GDP az égbe // Aztán még háromszor // Újra lesz ígérve

Kedves Hallgatóink! Zenei összeállításunk végén jöjjön a bónusz track: a dal, amely 2010-es ugyan, de igazi örökzöld; mindig aktuális marad. Schmuck Andor slágerét küldjük mindenkinek, aki szereti!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik