Belföld

Több mint tízezer voks érvénytelen

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 04. 03. 11:57

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. Az NVI nyilvántartása szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 97 ezren leadták szavazatukat. Postán majdnem 32 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 65 ezret adtak le, és ebből a 65 ezerből 43 ezret már eljuttattak az NVI-hez, vagyis oda már 76 ezer szavazási irat érkezett be.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az első napon, hétfőn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 8462 volt érvényes, azaz az akkor ellenőrzött választási iratok negyede érvénytelen volt. Kedden 17 852 iratot ellenőriztek, ebből 14 466 volt érvényes (81 százalék).
Szerdán – derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból – 21 601 szavazási iratot ellenőriztek, és 17 364 (80 százalék) volt érvényes közülük. Az NVI három nap alatt tehát 50 655 szavazási iratot ellenőrzött, és ebből 40 292 volt érvényes.

Hétfő reggel óta huszonöt gépen, két műszakban összesen százan ellenőrzik a levélszavazatokat: az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplő adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévőkkel. Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat.
Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.