Belföld

Voksturizmus Újszentivánon

Kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma Újszentivánon négy év alatt.

Újszentiván lakosságának létszáma megdöbbentő gyorsasággal nő: a 2011-es népszámlálás még csak 1624 magyar állampolgárt talált a faluban, egy évvel később viszont már 1786-an laktak itt. Tavaly aztán megint ugrott egyet a létszám: idén január 1-jére – a birtokunkba került helyi jegyzői dokumentum szerint – már 2019 lakosa volt a falunak – írja az átlátszó.hu.

Tehát négy év alatt 400 fővel gyarapodott a település. Kevésbé megbízható források is 1600-1700 fő közé teszik a korábbi években a lakosok számát.

Két lehetőség van: vagy tényleg négyszázzal nőtt a lakosság lélekszáma 2011-hez képest, vagy Újszentiván községben az állandó lakcímmel rendelkezők negyede nem itt él.

Putnik Lázár polgármester ellenfelei szerint ez utóbbiról, vagyis fiktív létszámnövekedésről van szó: azt állítják, tucatszám tesznek a községben állampolgársági esküt magukat magyar identitásúnak valló szerb állampolgárok, akiknek egy jelentős része aztán bejelentkezik valamelyik helyi lakos címére.

Ha viszont valóban ennyi fiatal költözött a faluba, akkor egalább 80-100 új családnak kellett volna megjelennie a faluban. Tény az is, hogy az elmúlt egy-két évben a több száz új lakosnak nem épült egyetlen új ház sem, és a védőnő által gondozott gyerekek létszáma sem változott érdemben. Tehát jogos a kérdés: hol van az a sok ember?

A teljes cikket, videóval, az átlátszó.hu-n olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik