Belföld

Vásárhely madártávlatból

Látta már a Szent István szobor feje búbját?

Látványos promóciós videókkal rukkolt elő egy vásárhelyi (promóciós) cég az elmúlt hetekben, hónapokban. Több tíz méterről kapták lencsevégre a város és a környező vidék nevezetességeit. Megnézhetjük, például hogyan néz ki Szent István király szobrának feje búbja, mit látnak a Mártélyi-holtág felett átvonuló madarak, vagy épp, hogyan tekernek keresztül-kasul az emberek a város sétálóutcáján.

A Szent István tér felett (Forrás: Youtube.com/Légi Kamerázás)

Az egyedülálló légifelvételeket egy családi marketing ügynökség jegyzi, akik reklámnak szánták, a – valljuk be – ugyancsak látványos videókat.

Nem művészek vagyunk. Minket nem csókolt homlokon a múzsa. Elsősorban egy megfizethető, ugyanakkor érdekes, figyelemfelkeltő marketinglehetőséget kínálunk cégek számára. Persze nem véletlen, hogy épp Vásárhely felett repkedünk. Szeretjük ezt a várost, és a képeinket, élményeinket szeretnénk az itt élőkkel is megosztani – mondta el Csernák Zoltán, a felvételeket készítő Hód-Szakszervíz vezetője, aki egyetemista fiával, Leventével vágott bele néhány hónappal ezelőtt a légikamerázásba.

A Mártélyi-holtág madártávlatból (Forrás: Youtube.com/Légi Kamerázás)

A videókat apa és fia egy kis, többpropelleres minikopterre szerelt kamerával készíti. A repülő eszköz tulajdonképpen egy – a kereskedelmi forgalomban is fellelhető – drón egyedi, a céljaikra, házilag átalakított verziója. A technikai részletekről ugyanakkor – épp a dolog üzleti jellege miatt – a családfő elég szűkszavúan beszélt. Annyit azonban megtudtunk, több lábon kell állni egy ilyen vállalkozás beindításához.

Bár az árak a huszadára estek a néhány évvel ezelőtti viszonyokhoz képest, a különböző technikai eszközök beszerzése, a gép karbantartása továbbra sem olcsó mulatság. Fontos továbbá, hogy több száz óra gyakorlórepülés és avatott kéz kell a működtetéséhez – árulta el a cégvezető, aki mint kiderült, a légivideózás mellett ingatlan-bérbeadással, számítástechnikai eszközökkel, webáruházakkal illetve elektromos kerékpárokkal is foglalkozik.

Meccs, a legjobb helyről (Forrás: Youtube.com/Légi Kamerázás)

A Csernák család kamerája, mint mondták legutóbb Szarvas légteréből filmezett, de cirkált már paintball pálya vagy épp horgásztó felett is. Itt jegyezték meg, a helyszín kiválasztása és a kamera felengedése nem minden. Egy másfél, kétperces videó mögött tízszer ennyi repülés és 5-10 óra utómunka van.

További képeket és videókat a Légikamerázás.hu oldalon és a cég Youtube-csatornáján talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik