Belföld

Titkolózik a kormány – nem tudni, kinek adtak útlevelet

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2014. 04. 02. 19:41

Korábban írtunk arról, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök Szaúd-Arábiába utazott, akkor az üzleti delegáció tagja volt Kóka János is, aki 2004 és 2008 között volt gazdasági és közlekedési miniszter. A 2010-es kormányváltást követően Kóka visszatért az üzleti életbe, jelenleg a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a Cellum Bulgaria igazgatósági elnöke.

A szabad demokraták volt elnöke a mobilfizetési szoftverekkel foglalkozó Cellum-csoportnak keresett új piacot az arab országban, a cégben érdekeltsége van Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek és Oszkó Péter volt pénzügyminiszternek is. Kóka később elmondta, diplomata-útlevéllel utazott, Fülöp Judit, a külügyi és külgazdasági államtitkárság sajtófőnöke pedig elárulta, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár javaslatára használhatott ilyen okmányt.

Kóka ma is aktív, Szijjártó sietett a segítségére

Fülöp hozzátette: „Kóka János Magyarország – külgazdasági területen ma is aktív – korábbi gazdasági minisztere. Ezért tett korábban Szijjártó Péter javaslatot arra, hogy használhasson diplomata-útlevelet.” A korábbi gazdasági miniszter pedig arról beszélt, egy ilyen okmány kifejezetten hasznos azok számára, akik gyakran utaznak olyan országba, ahol nehézkes és hosszadalmas folyamat a vízum beszerzése, majd hozzátette, nem Orbán szűkebb stábjával utazott, de politikai széljárástól függetlenül hiteles hátteret ad, ha egy miniszterelnök is jelen van.

Mi az a diplomata-útlevél?

A Parlament tájékoztatója szerint ilyen útlevélre többek között a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az országgyűlési képviselők jogosultak. Azonban a vonatkozó jogszabály egy másik bekezdéséből kiderül, hogy ki kaphat még ilyen útlevelet.

„Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

A korábbi gazdasági miniszter tehát ennek segítségével kapta meg a diplomata-útlevelet, így könnyebb volt a beutazás és az ottani ügyintézés is.

Kik kaptak még? Nem mondják meg

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, hogy az előző, szocialista-liberális kormányok tagjai közül kik kaptak még ilyen útlevelet és utaztak külföldre a jelenlegi kormánnyal, ezért levelet írtunk a Miniszterelnökségre. Szerettük volna megtudni, hogy név szerint kik ők és hány alkalommal, valamint hová utaztak diplomata-útlevéllel a jelenlegi kormánnyal. Szűkszavú, de annál érdekesebb választ kaptunk a Kormányzati Információs Központtól:

„A jelenlegi kormány, elődeivel ellentétben az ország gazdasági érdekeit tartja szem előtt, így a delegációk tagjait nem a politikai beállítottságuk, sem nem előéletük alapján választja ki. Ebből kifolyólag nem is listázza, hogy kik kértek vagy kaptak diplomata útlevelet a szocialista kormányok miniszterei közül.”

Lefordítom: Kóka János jó gazdasági szakember, a volt SZDSZ-es miniszter az ország érdekeit szolgálja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.