Belföld

Színházi előadáson látnak vendégül diákokat Győrben

Színházi előadással fordítja a fiatalok figyelmét Madách Imre életműve felé a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, amelynek gyűjteményében számos, Az ember tragédiája alkotójához kötődő tárgy található - közölte az MTI-vel szerdán az intézmény igazgatója.

Grászli Bernadett elmondta: a szerző halálának másfélszázados jubileumára meghirdetett idei Madách-emlékév egyik eseményeként – a győri önkormányzat anyagi támogatásával – négyszáz középiskolást látnak vendégül csütörtökön délután a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, ahol az egri Gárdonyi Géza Színház mutatja be Egressy Zoltán Vesztett éden című színművét.

Mint elmondta, a kiválasztott alkotás házasságán keresztül mutatja be az alkotó életét, kapcsolatát feleségével, Fráter Erzsébettel, akivel boldogsága mégsem lehet felhőtlen, mivel az asszonyban több a szenvedély, a romantika utáni vágy, és nem tud belenyugodni abba, hogy Sztregován töltse el az életét. Az ő karakterét ellenpontozza Madách anyja, Majthényi Anna, aki viszont következetes gazdasszony, háziasszony és anya egy személyben.

Az igazgató emlékeztetett arra: Szabó József (1902-1986) evangélikus püspök Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét 1973-ban ajándékozta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjének, a Xántus János Múzeumnak.

A gyűjtemény olyan ritkaságokat tartalmaz, mint például Az ember tragédiájának első kiadása, melynek első oldalán a szerző eredeti kézírása látható, vagy a Lantvirágok című kötet ugyancsak első, ma már igazi ritkaságnak számító kiadása. A gyűjteményben ezen kívül megtalálható Az ember tragédiájának 93 idegen nyelvű kiadása, színházi előadásainak plakátjai, műsorfüzetei, rendezői példányai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik