Belföld

Középdöntőben az Alba Regia Táncegyüttes

alba regia (alba regia)
alba regia (alba regia)

Április 5-én, szombaton 18.35 órakor a „Fölszállott a páva" tehetségkutató műsor első középdöntőjében lép színpadra az Alba Regia Táncegyüttes.

Területi válogató, elődöntő, középdöntő. Lépésről lépésre halad a nagy cél, a döntő felé az Alba Regia Táncegyüttes a Duna Televízió által immár második alkalommal meghirdetett tehetségkutató műsorban. A négy elődöntő során összesen negyvennyolc produkciót értékelt a zsűri. A „Fölszállott a páva” márciusi első elődöntőjén élő adásban szerepeltek a fehérvári táncosok, akik gagybátori táncokat adtak elő. Majoros Róbert koreográfiája és a produkció meggyőzte a zsűrit, így az első középdöntőben, április első hétvégéjén léphetnek ismét színpadra.

A keddi sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: „Nagy büszkeség számunkra, hogy az Alba Regia Táncegyüttes bejutott a „Fölszállott a páva” tehetségkutató műsor középdöntőjébe. Városvezetőként, fehérváriként, egykori néptáncosként arra kérek mindenkit, hogy április 5-én, szombaton nézzék meg táncosainkat a Duna Tv-ben, és gyönyörködjenek, mint ahogy tesszük ezt minden év augusztusában a nemzetközi néptáncfesztiválokon is. Ez egy olyan művészeti műhely, ahol ma is több száz gyermek táncol, és ahol generációk együtt őrzik a magyar néphagyományokat.” Brájer Éva hozzátette, az Alba Regia Táncegyüttes az elmúlt több mint hatvan évben annyi mindent adott a városnak, a közönségnek, amit most, ha szükség lesz rá, voksokkal hálálhatunk meg.

Botos József, az Alba Regia Táncegyesület elnöke köszönetet mondott Székesfehérvárnak a támogatásért. „Igen erős a mezőny, hiszen a Kárpát-medence legjobb amatőr néptánccsoportjai képviseltetik magukat. Mi is nagyon készülünk, és remélem, tovább is jutunk a döntőbe.”

Majoros Róbert művészeti vezető a januárban kezdődött felkészülésről elmondta: „Komoly, feszes munkát kívánt a táncosoktól. A területi válogatón bukovinai székely tánccal indultunk, majd az elődöntőben gagybátori táncokkal bizonyítottuk, itt a helyünk ebben a műsorban. A középdöntőre két hete készülünk, és örömmel mondhatom, hogy „Szentiványi mulatság” című műsorunk összeállt. Ez a koreográfia már több éve a „lábakban” van. Kocsis Enikő és Fitos Dezső koreográfusok vajdaszentiványi gyűjtést dolgoztak fel, amelyet felfrissítve, a körszínpadhoz igazítva 10 táncos párral adunk majd elő. A produkciónk lendületes lesz, hiszen férfitánccal, verbunkkal indul, majd csatlakoznak a lányok. A forgós-forgatós után úgynevezett cigánycsárdást járnak.”

A középdöntőkben a zsűri szakmai döntésével egy-egy csapatot, előadót juttat tovább kategóriánként. Amennyiben ezek között nem szerepel a fehérvári tánccsoport, úgy a közönség szavazatán múlik minden.  Minderről Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere tájékoztatott. „Bízunk benne, hogy első körben bejutunk a döntőbe, ha mégsem így lenne, arra kérek mindenkit, izzítsa a telefonokat, IP-címeket, amelyekről egyenként 20-20 üzenet küldhető a döntést követő bő negyedórában.”

Az SMS szám a +36-20/30/70-4422-999 számon elérhető. Az Alba Regia Táncegyüttes kódja:08.

Az országos megmérettetés mellett az április végi gálára is készül az Alba Regia Táncegyüttes. A Táncművészet Világnapja alkalmából rendezett eseményen fellép az Együttes Senior csoportja, valamint az Alba Regia Művészeti Iskola csoportjai.

A gálaműsort április 26-án, szombaton 15.00 és 19.00 órakor láthatja a közönség a Vörösmarty Színházban. Jegyek elővételben április 2-ától, szerdától a Táncházban kaphatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik