Belföld

Felújítják a Szolnok-Szajol vasútvonalat

A héten kezdődik a munka és várhatóan jövő év végére fejeződik be.

A Szolnok-Szajol vasúti vonalszakasz felújítása az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében uniós források felhasználásával valósul meg. A 2015 decemberében befejeződő beruházás nettó értéke 20,6 milliárd forint – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Árvíz ellen is védettebb lesz

Teljesen átépítik a 6,4 kilométer hosszú pályát a hozzá tartozó felsővezetékkel, biztosítóberendezéssel valamint útátjárókkal együtt, építenek egy új Tisza-hidat, öt ártéri hidat felújítanak és korszerűsítik a Zagyva-hidat.

A naponta átlagosan 200 vasúti szerelvénnyel terhelt vonalszakasz az árvizek által jelentősen veszélyeztetett területen halad, ezért érvényesíteni kell a védelmi szempontokat. Szajolnál a pálya mindkét oldalán új árvízvédelmi földgátat építenek 450 méter hosszan, hogy megakadályozzák az árvíz bejutását Szajol állomásra.

A Zagyva-hidat helyben újítják fel, míg az új 200 méter hosszú Tisza-híd 2 egy vágányú mederszerkezetből és a felújított csatlakozó ártéri hidakból áll majd. A meglévő hidak és az új híd is térvilágítást kap.

A tervek szerint több mint 8600 négyzetméter zajárnyékoló falat építenek, amely Szolnok Tallinn városrészét védi majd a zajtól. A vasúton a felújítása és az ETCS 2 típusú vonatbefolyásoló rendszer kiépítése után a pályasebesség óránként 160 kilométerre emelhető.

Vágányzár lesz hónapokig

A kivitelezést a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a STRABAG Vasútépítő Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. alkotta Tisza-2013 Konzorcium végzi.

A kivitelezés alatt a közlekedés többnyire fél pályán zajlik majd, 2014. október 5. és október 11. között azonban az új Tisza-híd beemelése miatt teljes vágányzár lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik