műkincs (szerb ortodox, )
Belföld

Ellopott műkincseket adtak vissza

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden visszaszolgáltatta az egyházak képviselőinek azokat az ikonokat és oltárképeket, amelyeket 2009-ben tulajdonítottak el egy római katolikus, valamint egy szerb ortodox templomból.

Bucsek Gábor rendőr-dandártábornok, a nyomozó iroda igazgatója az átadáson felidézte, hogy 2009 májusában ismeretlen tettesek a székesfehérvári szerb ortodox templomból több ikont, illetve aranyozott kegytárgyat, júniusban pedig Császár község római katolikus templomából több, Dorfmeister István által alkotott nagyméretű oltárképet tulajdonítottak el.

Akkor a székesfehérvári templomból ellopott tárgyak egy részét megtalálták a nyomozók, azonban számos ikon és öt oltárkép csak az idén márciusban került elő.

MTI fotó

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.