Belföld

Ma kezdi meg a beérkezett levélszavazatok ellenőrzését az NVI

Március 31-én kezdi ellenőrizni a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Eddig csaknem 30 ezer levélszavazatot adtak már le: 18 ezret külképviseleteken és mintegy 12 ezret levélben juttattak vissza az NVI-hez.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, amennyiben március 22-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Az NVI-hez az első levélszavazatok március 19-én érkeztek meg.

Az NVI-hez beérkezett, illetve a külképviseletekről beszállított levélszavazatok feldolgozása mától kezdődik, felbontják a külső, szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Azt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni.

A szavazás napján este 7 órakor bontják fel a szavazatokat tartalmazó borítékokat, ezt a munkát a tervek szerint 80 munkatárs végzi majd három-négy tagú csoportokban. A szavazatokat négy gépen szkennelik be, majd közlik – a tervek szerint negyedóránként – a levélben szavazás előzetes eredményeit. A végleges eredményt kézi számlálás után állapítják meg.

Az NVI a pénteki informatikai főpróbán bemutatta az újságíróknak a levélben érkezett szavazólapok szkennelését.

A bemutatón a száz mintaszavazólapot egy gép kevesebb mint egy perc alatt tudta feldolgozni. A médiának bemutatott szkennelésen a szakemberek arról adtak tájékoztatást, hogy a szkennelő gépekben még a 16-szor összehajtott szavazólapok sem akadtak el az addigi próbákon. Elmondták azt is, hogy a gépek a már ellenőrzött szavazólapok aljára egy ellenőrzőkódot nyomtatnak, hogy ne kerülhessen újra a gépbe egy már ellenőrzött lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik