Belföld

Sajátjai lopták meg Tankos Gyuri bácsit?

Feljelentették a Székesfehérvári Jobbik Szervezetének vezetőit nagy értékű vagyon eltulajdonítása miatt

Kampányfeljelentések

A kampány időszakban szinte természetes, hogy az egyes pártok a másik érdekszféráit feljelentgetik. Székesfehérvár sem maradt ki ebből a lázból, bár Márton Roland szocialista képviselőjelölt próbálkozása még hőemelkedést sem okozott, hiszen beadványát a Székesfehérvári Fűtőerőművel kapcsolatban a Fejér Megyei Főügyészség már hetekkel ezelőtt, a hetvenkét órás határidőn belül visszaküldte bűncselekmény hiányára hivatkozva.

Házon belüli feljelentés

Más a helyzet a Jobbik tájékán, ahol komoly, mondhatni valósabbnak tűnő ügy borzolja a kedélyeket, hiszen a jobboldali pártban született feljelentés nem más pártra vonatkozik, hanem a Jobbikra. Információink szerint március közepén Horváth György Jobbik-szimpatizáns és -aktivista feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Székesfehérvári Rendőr-főkapitányságon, melyben megnevezte a Jobbik Székesfehérvári Szervezetét és annak elnökét. Feljelentésében vagyoni érték eltulajdonítását jelölte meg.

Előzmények

Horváth György Tankos Gyuri bácsi néven híresült el, a világsajtót bejárt 2006. október 23-i tankelkötése miatt. Ő volt az a személy, aki a budapesti Deák téren kiállított T34-es tankot a rendőrkordon felé irányította, de a harckocsiból az üzemanyag kifogyott, így úti célját nem érhette el. Ennek köszönhette, hogy a bíróság a felfüggesztett egy év négy hónap börtön mellé „csak” félmillió forint büntetést szabott ki tette miatt. Az egykori tankvezető és kiképző már nyugdíjas éveit töltötte, így lakását sem nagyon tudta fenntartani, nemhogy a büntetést kifizetni. A Jobbik több fronton is gyűjtési akciót szervezett Horváth György megsegítésére. Ilyen akció eredménye volt, hogy a segítők között valaki egy teljesen felszerelt negyed millió forint értékű asztali számítógépet juttatott el a Székesfehérvári Jobbik Szervezetéhez, hogy azt adják át Horváth Györgynek. Ám a párt fehérvári szervezete egy másik adományt, egy erősen használt hordozható számítógépet továbbított Tankos Gyuri bácsinak, aki ezzel a géppel oldotta meg elektronikus levelezéseit. Ez a laptop pár hónap után felmondta a szolgálatot, ezért Horváth az adományozóhoz fordult, hogy segítsen kijavítani.

A feljelentés oka

Ekkor tudta meg Horváth György, hogy a neki adományozott nagy értékű gépet a fehérvári Jobbik egyik alelnöke kapta meg. Így tett feljelentést március 12-én a rendőrségen, miután kérése ellenére sem kapta vissza a neki adományozott számítógépet. Információink szerint az adományozót és a vélt eltulajdonítót, eltulajdonítókat is megnevezte feljelentésében Horváth.

Jogi szakértők szerint amennyiben az adományozás megfelelő jogi mederben folyt, akkor nemcsak eltulajdonítás esete foroghat fenn, hanem sikkasztás is, hiszen egy szervezet vagyonának eltulajdonításáról van szó. Kérdésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a hivatalos választ kaptuk, hogy „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik