Belföld

Omló valami a múltból

Emlék és mementó, üzenet és szimbólum. Vár és kőhalom. Tovább pusztul a Metripond-óvoda.

A Bajcsy Zsilinszky Endre utcában sétálva nehéz – Ráday Mihály lelkű embereknek talán jobb – nem észrevenni a Metripond régi üzemcsarnoka mellett álló (omló) épületet. Pergő vakolatú ház, koszos-romos udvar fogadja az arra járót. Múlt korszakok kőemléke, vagy épp mementója, szimbóluma.

Talán sokan – többen nálam jobban – tudják, hogy ez az épület valamikor a Metripond Mérleggyár napközis óvodája volt. A hatvanas évektől kezdve évente közel száz vásárhelyi csemetét óvtak itt, több mint 20 éven át. Mondták, pár éve még az udvari játékokat is látni lehetett a gaz között. Elhisszük!

Mint sok más patinás és ócska épület ez is a rendszerváltás, de még inkább az azt követő privatizációs adok-veszek áldozata lett. Kézről-kézre járt, de állagmegóvás egyik tulajdonos alatt sem történt. Jelenleg a ház, telkestől, szomszéd telkestől közvagyon. Az önkormányzat az épület gazdája, így annak sorsáról a közgyűlés feladata dönteni. A jövőre nézve csak ködös információim vannak, na meg egy erős meggyőződésem: szép vagy csúnya, derűs emlék vagy baljós üzenet, ez, így, sokáig már nem maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik