Belföld

Omló valami a múltból

Vásárhely24
Vásárhely24

2014. 03. 29. 09:48

Emlék és mementó, üzenet és szimbólum. Vár és kőhalom. Tovább pusztul a Metripond-óvoda.

A Bajcsy Zsilinszky Endre utcában sétálva nehéz – Ráday Mihály lelkű embereknek talán jobb – nem észrevenni a Metripond régi üzemcsarnoka mellett álló (omló) épületet. Pergő vakolatú ház, koszos-romos udvar fogadja az arra járót. Múlt korszakok kőemléke, vagy épp mementója, szimbóluma.

Metripond-ovoda(650x433).jpg (metripond-óvoda, romos épület, )

Talán sokan – többen nálam jobban – tudják, hogy ez az épület valamikor a Metripond Mérleggyár napközis óvodája volt. A hatvanas évektől kezdve évente közel száz vásárhelyi csemetét óvtak itt, több mint 20 éven át. Mondták, pár éve még az udvari játékokat is látni lehetett a gaz között. Elhisszük!

Metripond-ovoda(1)(650x433).jpg (metripond-óvoda, romos épület, )

Mint sok más patinás és ócska épület ez is a rendszerváltás, de még inkább az azt követő privatizációs adok-veszek áldozata lett. Kézről-kézre járt, de állagmegóvás egyik tulajdonos alatt sem történt. Jelenleg a ház, telkestől, szomszéd telkestől közvagyon. Az önkormányzat az épület gazdája, így annak sorsáról a közgyűlés feladata dönteni. A jövőre nézve csak ködös információim vannak, na meg egy erős meggyőződésem: szép vagy csúnya, derűs emlék vagy baljós üzenet, ez, így, sokáig már nem maradhat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.