Belföld
L(1)(960x640).jpg (L. Simon László)

Az elmúlt négy év politikája kötetbe szedve

Fehérvár24
Fehérvár24

2014. 03. 29. 11:40

Bemutatták L. Simon László „Polgári kultúrpolitika – Eredmények és dilemmák" című új könyvét. A kötetben az elmúlt négy évben született fontos esszéket, előadásokat, parlamenti megszólalásokat és interjúkat foglalta össze a szerző.

Tegnap délután a Hiemer-ház báltermében mutatták be, L. Simon László „Polgári kultúrpolitika – Eredmények és dilemmák” című új könyvét. Székesfehérvár volt a bemutató-sorozat harmadik állomása.

A szerző így vall legújabb munkájáról:

„Aktív politikusként, kultúrpolitikánk egyik alakítójaként képtelenség távolságtartással elemezni azt az időszakot, amelynek eredményeiért és hibáiért magam is felelős vagyok. Ezért a kötet összeállításakor inkább arra törekedtem, hogy bekerüljenek azok a fontosabb írások, előadások, beszédek, amelyekből kiderül: abban a többszereplős, mind kulturális, mind politikai szempontból sokszínű erőtérben, amit összefoglalóan kormányzati kultúrpolitikának hívunk. Számomra melyek voltak a fontos témák, mely területeken tudtam eredményeket felmutatni, s milyen kérdések fogalmazódtak meg bennem… A jelen könyv írásaiból az is nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire más feladat, s mennyivel nehezebb az egymásnak feszülő érdekek és értékek mentén gyakorlati politikát művelni, egy ágazat irányításában részt venni, „kívülről” időnként érthetetlennek tűnő kompromisszumokat kötni, mint értékrendi alapelveket megfogalmazni, illetve mások gyakorlati munkájáról szakpolitikai elemzéseket írni.

Azért, hogy ennek a munkának az összetettségére rámutassak, a kötetbe bekerült több parlamenti felszólalásom is, valamint számtalan interjúm közül azok a hosszabb, a napisajtó terjedelmi korlátait meghaladó beszélgetések, amelyekből felfejthető az az értékrendi alap, melyet – több-kevesebb sikerrel – a gyakorlati munkám során is megpróbálok döntések és jogszabályok formájában érvényesíteni.”

Az öt fejezetet magában foglaló könyvet Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár mutatta be részletesen. Elmondta: Meggyőződésem, hogy aligha lehet a szerző személyénél hitelesebb embert találni arra, hogy az elmúlt négy év polgári kulturális politikáját bemutassa. A helyettes államtitkár a kulturális politika iránt érdeklődők figyelmébe ajánlotta a kötetet, amely számos, továbbgondolásra alkalmas nézetet tartalmaz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.