Belföld

Új járatok indulnak Ferihegyről

Vasárnap lép életbe a nyári menetrend a nemzetközi légiközlekedésben, ekkortól számos légitársaság sűríti járatait, illetve új járatok is indulnak Budapestről.

A nyári menetrend életbe lépése egybeesik a nyári időszámítás kezdetével, az óraátállítás azonban nem érint egyetlen budapesti járatot sem. Az órákat március 30-án, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani, ebben az időszakban azonban nincs a menetrendben sem érkező, sem induló repülőgép.

A nyári menetrend október végéig lesz érvényben.

London, Berlgrád, Tel Aviv…

A BA közleménye szerint vasárnap indul a Norwegian Air Shuttle norvég diszkont légitársaság első Budapest-London-Gatwick járata. Az új járat (helyi idő szerint) 11.45-kor indul Londonból és 15.15-re érkezik Budapestre, majd félóra múlva 15.45-kor indul vissza a brit fővárosba. A Norwegian lesz az ötödik légitársaság, amely légi összeköttetést biztosít a magyar főváros és London valamelyik repülőtere között.

Április 1-jén kedden reggel érkezik az Air Serbia szerb légitársaság ATR-72-es típusú gépe Belgrádból. A nyári menetrendtől számítva a megújuló szerb nemzeti légitársaság, amelyben az öböl-menti Etihad légitársaság szerzett jelentős részesedést, naponta üzemeltet járatot Budapest és Belgrád között és átszállást biztosít a szerb fővárosból a Balkánra és Abu Dhabi irányába.

Április 2-tól, szerdától sűríti járatait az izraeli UP diszkont légitársaság, az El Al izraeli légitársaság 100 százaléakos leányvállalataként létrehozott UP gépei ez eddigi heti hét helyett 11 alkalommal fordulnak meg Budapest és Tel Aviv Ben Gurion repülőtere között.

Ugyancsak a nyári menetrendben újítja fel a leeds-i járatot a brit Jet2.com diszkont légitársaság. Az első idei járat Leeds-ből április 3-án csütörtökön délután érkezik Budapestre és ezentúl hetente kétszer közlekedik, csütörtökön és vasárnap.

Sűrít a WizzAir

A nyári menetrendi időszakban telepíti sorrendben nyolcadik repülőgépét Budapestre a Wizz Air, a légitársaság ezzel sűríteni tudja a járatai számát Londonba, Eindhovenbe, Barcelonába, Isztambulba, Madridba, Máltára és Bariba is. A Wizz Air nyári kínálatában megjelenik a spanyolországi Alicante is, egyelőre heti egy járattal.

Ugyancsak növeli a járatai sűrűségét Budapestre a lengyel LOT, az ír Aerlingus, a belarusz Belavia és elindítja napi harmadik járatát Isztambulba a Turkish Airlines. A nyári menetrend újdonságai közé tartozik az is, hogy mind az Air France, mind a Brussels Airlines úgynevezett éjszakázó járatot is indít. Ez azt jelenti, hogy a kora reggeli órákban is találni párizsi és brüsszeli gépet, ami különösen a tengeren túlra tartó, átszálló utasoknak kedvez.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain 2013-ban 39 légitársaság fordult meg, amelyek 8,5 millió utast szállítottak 34 ország mintegy 99 repülőterére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik