Belföld

Tömeges választási csalás készül?

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke elmondta: a jogszabályokba decemberben került be az a lehetőség, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező kettős állampolgárok a választási eljárás alatt bejelentkezhetnek magyar lakcímre, és így egyéni választókerületben is voksolhatnak. A politikus szerint visszaélések gyanúját veti fel, hogy a kormány úgy döntött, április 6-án nyitva tartja az okmányirodákat, noha eddig nem lehetett okmányügyeket intézni a választás napján.

Az ellenzéki szövetség félelme, hogy listás szavazatukat otthonról leadó kettős állampolgárok tömegesen jelentkezhetnek be magyarországi lakcímre, akár úgy is, hogy lakcímkártyájukat csak a választás napján veszik át, és így a többi határon túlival ellentétben egyéni körzetben is szavaznak – mondta. A hozzájuk érkező jelzések alapján két egyéni választókerületben is tájékoztatást kértek arról, hány határon túli jelentkezett be az elmúlt időszakban ottani lakcímre, de az egyikben semmilyen választ nem kaptak, a másikban pedig elutasították a kérést – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy fiktív lakcímre bejelentkezni bűncselekmény, és felszólította a kormányt, hogy ne tartsa nyitva az okmányirodákat április 6-án, az önkormányzatokat pedig arra, adjanak tájékoztatást, hány határon túli magyar jelentkezett be az utóbbi időben a körzetbe. Ellenkező esetben a kormányváltó szövetség aktivistái a választás napján nyomon fogják követni az okmányirodák forgalmát.

Az, hogy például egy kolozsvári magyar bejelentkezik egy általa valóban használt magyarországi lakcímre, semmilyen problémát nem vet fel. A gyanúra szerinte az okmányirodák indokolatlan nyitva tartása ad okot – magyarázta Szigetvári Viktor. Braun Róbert szocialista politikus ezt úgy magyarázta: felvetődik a gyanú, hogy a választás napján busszal utaztatnak olyan embereket a szomszédos országból, akik reggel felveszik magyar lakcímkártyájukat, majd estére hazatérnek. Szerinte az okmányirodák nyitva tartása április 6-án tömeges választási csalás előkészülete is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik