Belföld

Orbán: Jó üzletet csináltam

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: az elmúlt négy év központi gondolata a munkahely-teremtés volt. 250 ezer új munkahely jött létre, amit senki nem gondolt volna 2010-ben. Orbán Viktor a ciklust összegezve úgy vélte: ez a tíz évre ígért egymillió munkahelyhez képest jó eredmény. A munka az munka, nincs természetes és nem természetes munkahely. Volt, van és lesz egy olyan réteg, amelynek a piac nem tud munkahelyet biztosítani, ilyenkor az államnak kell beavatkoznia – tette hozzá.

A munkanélküliek korábban 28 ezer forint segélyt kaptak, most a közmunka átlagbére 70 ezer forint és 7-800 ezer ember állását sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi akciótervvel. 2013-ban a reálbérek is növekedésnek indultak, a rezsicsökkentéssel kiegészítve a munkából megszerzett jövedelmekből egyre több marad a zsebben – sorolta a kormányfő az eredményeket.

A nagy rendszerek átalakításáról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: “Olyan politikát csináltam, ami a magyar embereknek jó, ha elvesztetten néhány külföldi barátot, és nyertem néhány millió magyart – jó üzletnek tartom” – idézte a hirado.hu a 180 percben elhangzott beszélgetést. Az egészségügy átalakításáról szólva a miniszterelnök szintén azt hangsúlyozta, ha az önkormányzat nem képes fenntartani az intézmények működését, az államnak kötelessége a feladatot átvenni.

Az oktatás helyzetéről szólva Orbán Viktor kiemelte a német mintára átalakuló, életszerű szakképzés, versenyeredményekkel is alátámasztott kitűnő eredményét. Az általános iskolák esetében a mögöttünk hagyott 8-10 év eredményét értékelő felmérések azt mutatják, valami nem működött jól. A keretek már megteremtődtek a jó oktatáshoz, most tartalommal kell megtölteni, amely szintén az állam felelőssége – tette hozzá.

A négy évet értékelve a miniszterelnök kiemelte a katasztrófák idején mutatott nemzeti összefogást is. Ha sikeresek akarunk lenni, a magyar közösségnek léteznie kell. A kormányfő egyik legfőbb céljának ennek az összefogásnak az erősítését nevezte. Orbán Viktor úgy vélte, a rendelkezésre álló mozgásteret az ország jól használta ki az elmúlt négy évben. Biztosan lehetett volna jobban csinálni, de 2010-ben „égett a ház”, a csőd szélén állt az ország. Nekik a tűzoltás jutott, amit nehéz elegánsan, szmokingban csinálni, de szükség volt rá.

.

2010 – maga volt a pokol?

A kormányfő és a kormánypárt rendre a pokol tornácaként, az összeomlás szakadéka előtti sziklaperemként értékeli 2010-et, holott a számok mást mondanak. A valóban katasztrofális 2009-es év után a gazdaság (itthon és a világban) elindult felfelé, 2%-os GDP-bővülést mértek (mint mostanában, igaz, ez utóbbi a kormány olvasatában diadal), versenyképességi mutatónk szerint az 53. legversenyképesebb gazdaság voltunk, de elindultunk lefelé – ma a 63.-ak vagyunk. Amúgy elszegényedünk, egyre nő a leggazdagabb és a legszegényebb rétegek közti vagyoni különbség mértéke, ráadásul rossz a kedvünk, alig szaporodunk (2012 a valaha volt legrosszabb évünk volt az élveszületések számát tekintve). Mindenben az állam segítségét várjuk, amelyben azonban nem bízunk. Úgy tűnik, önmagunk vagyunk felemelkedésünk legnagyobb korlátja, mondja Tölgyessy Péter, aki úgy látja, a Fidesz épp azokra a beidegződésekre építi politikáját (a valóságban és a retorikában egyaránt), amelyek miatt Magyarország eredménytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik