Belföld

Minden évben egy országos kiállítás a Tornyaiban

Az első ilyen a vasárnap nyíló Koszta József életművét bemutató tárlat lesz.

Március 30-án, vasárnap déli 12 órakor nyílik Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban Koszta József festőművész páratlan, minden eddiginél teljesebb keresztmetszetet nyújtó, több mint másfélszáz művet felvonultató gyűjteményes kiállítása. Az eseményen köszöntőt mond Lázár János országgyűlési képviselő, a tárlatot Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere nyitja meg.

A kurátorok pénteken mutatták be a készülő tárlatot, valamint alártak egy együttműködési megállapodást a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, valamint a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány között. Ennek értelmében, minden évben a Koszta kiállításhoz hasonló, országos tártaltot rendeznek be Vásárhelyen.

Koszta József

A 20. századi magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője, akinek utolsó gyűjteményes tárlatára 66 évvel ezelőtt került sor. Egyéni hangú festészetét, őserőt sugárzó különleges tehetségét már legelső kiállítási jelentkezésétől fogva megkülönböztetett szakmai figyelem kísérte. Szinyei Merse Anna, a tárlat főkurátora azon kevés festőink közé sorolja, akiknek nevét a legkülönfélébb irányzatoknak elkötelezett magyar művészek és teoretikusok egyaránt elismeréssel ejtik ki, mind a mai napig.

Koszta nem volt a nagyvárosok embere: nyakas elkülönülése, szabadságvágya legendás volt. Egy életen át festette a mezőn dolgozó, vagy munkájuk után megpihenő egyszerű embereket és az őket körülvevő, jellegzetes síkvidéki magyar tájat. Az igényeinek leginkább megfelelő életterét is az alföldi tanyavilágban, Szentes mellett találta meg. Szuggesztív drámai erejű, sajátosan darabos földközeli stílusával Munkácsy Mihály eszmeiségének öntörvényű folytatójává vált, ugyanakkor a kortárs európai törekvésekkel is párhuzamosan futottak eredményei, képi világa megdöbbentően modern hatást kelt – olvasható a Koszta tárlat bevezetőjében.

A Tornyai János Múzeum, a KOGART, a Magyar Nemzeti Galéria és a szentesi Koszta József Múzeum közös kiállítása március 30-án, vasárnap délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. Az eseményen köszöntőt mond Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János országgyűlési képviselő, valamint a Kovács Gábor, a KOGART alapítója. A tárlatot Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitja meg, a kiállítást Szinyei Merse Anna művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe. A vernisszázson a Kossuth-díjas Muzsikás együttes közreműködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik