Belföld

Jövőre már használhatjuk a mórahalmi elkerülő utat

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hamarosan elindulnak az előkészítő munkálatok a mórahalmi elkerülő út építésénél.

Az 55 sz. másodrendű főút a dél-alföldi és a dél-dunántúli régiók egyik fontos közúti folyosója, országhatárral közel párhuzamosan haladva Szegedet köti össze a Dél-Dunántúllal. Az országhatárral párhuzamos vezetésből adódóan nem csupán országos, de határon átnyúló jelentőségű is az útvonal, hiszen három ország határátkelőhelyei is megközelíthetőek innen: Szegeden keresztül a nagylaki (magyar-román), a röszkei, az ásotthalmi, a tompai, a hercegszántói (magyar-szerb) és az udvari (magyar-horvát). Az útvonal további jelentőségét adja, hogy Magyarországon a legdélebbi állandó közúti átkelési lehetőséget biztosítja a Dunán (bajai Türr István híd).

A főút egészen a Bács-Kiskun megyei Mélykútig egyedül Mórahalom belterületét érinti. A fokozatosan növekvő forgalmi terhelés egyre inkább előtérbe helyezi a város tehermentesítését az átmenő forgalomtól, illetve a káros környezeti hatásoktól.

Az új nyomvonalon 7,1 km hosszan, 2×1 sávon épülő elkerülő szakaszon 3 körforgalmi csomópontot létesítenek: az elkerülő út Szeged felőli kezdeténél, az 5432 j. (Bordány- Zákányszék- Mórahalom) összekötő útnál, illetve az elkerülő út Baja felőli végénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik