Belföld

MSZP: bírságot a TV2-nek!

Az MSZP szerint a kormány semmibe veszi a Kúria döntését, amikor folytatja a rezsicsökkentésről szóló kampányát. A szocialisták vizsgálatot követelnek és a TV2 megbüntetését várják.

A kormányzati hirdetések közzététele miatt az ötpárti ellenzéki szövetség a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, kérve, hogy a testület tiltsa el a további jogsértéstől a kormányt és a reklámokat sugárzó TV2-t – mondta el Braun Róbert MSZP-s politikus. Egyúttal azt várják a választási bizottságtól, szabjon ki bírságot a TV2-re, amiért rosszhiszeműen eljárva tudatosan jogot sért a hirdetések közlésével – jelentette ki.

Az MSZP-s képviselőjelölt szerint a rendszerváltás óta példátlan, hogy a kormány tudatosan figyelmen kívül hagyja a legfőbb bírói fórum döntését. Azt mondta, a kabinet választási csalást követ el azzal, hogy a szövegen alig változtatva – a Magyarország jobban teljesít szlogen nélkül – folytatja a rezsicsökkentésről szóló hirdetési kampányát. Ezért felszólította Navracsics Tibor igazságügy-minisztert, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan folytatódhat a Kúria döntése ellenére a kormánykampány.

Braun Róbert hangsúlyozta: a Kúria múlt heti döntése – amely szerint jogsértő volt a kormánynak a TV2-n közzétett Magyarország jobban teljesít jelmondatú társadalmi célú reklámja – nemcsak az adott hirdetésre vonatkozott, hanem kimondta, hogy nem a megrendelő személye, hanem a hirdetés tartalma dönti el, hogy az politikai reklám-e. Márpedig – folytatta – a Fidesz kampányának fő üzenete a rezsicsökkentés.

Az MTI kérdésére, hogy miért csak a TV2 ellen indítottak eljárást, hiszen a kormányzati hirdetések más médiumokban is futottak, Braun Róbert úgy válaszolt: a TV2-n látták a hirdetéseket, ezért szerepelt beadványukban a kereskedelmi csatorna, de a Kúria döntése után a többi médiumot is felszólították, hogy ne közöljék a reklámokat.

Újabb kérdésre hozzátette: most is csak azt vizsgálták, hogy a kormány és a TV2 végrehajtotta-e az őket kötelező bírósági döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik