Belföld

Közeleg a nap

A választásé. Néhány dolgot érdemes hát tudni.

itt szavaznak azok, akik például nem lesznek otthon a szavazás napján

Dr. Korsós Ágnes, a vásárhelyi választási iroda vezetője elmondta, a megyei 4-es körzetben 199 szavazókör fog működni, ebből Vásárhelyen 50, Mártélyon 2. A körök április 6-án reggel 6 és 19 óra között lesznek nyitva.

A korábbi igazolás intézménye megváltozott átjelentkezésre. Ezt azok kérhetik akik a szavazás napján nem az állandó lakhelyükön tartózkodnak, pl. kórházban lesznek. Ezt április 4. 16 óráig kell jelezni.

Mozgó urnát legkésőbb a választás napján 15 óráig lehet kérni, de jobb nem várni vele addig. A szavazókörökben csak azok voksolhatnak akik az oda érvényes névjegyzékben szerepelnek.

Mindenki két lapot fog kapni – kivéve aki nemzetiségi listára szavaz, illetve a határon túli magyarok. Az egyiken a 18 országos listát állított pártot, a másikon a megye 4-es körzetének 14 jelöltjét találjuk. Szavazni ezúttal is egy jelöltre, két metsző vonallal lehet. Személyazonosságot igazolvánnyal, lakcímkártyával, és vagy személyi számmal lehet igazolni. A szavazáshoz segítség is kérhető látás, vagy mozgássérült szavazó esetén.

Az országos végeredményre vélhetően egy hetet kell majd várni április 6-a után a külképviseleteken szavazók miatt. Az egyén körzetek előzetes eredményei már aznap este közel véglegesek lehetnek, kivéve azokat a körzeteket, ahol az első két helyezett közötti különbség kisebb, mint az ott külképviseleteken szavazók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik