Belföld

Készül a drogstratégia

drog (fű, füvezik, füves cigi, )
drog (fű, füvezik, füves cigi, )

A „Vigyázzunk a kincseinkre! Gyermekeink drogveszélyben" című drogprevenciós kiadványról és a város új drogstratégiájának megalkotásáról volt szó a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szerdai ülésén.

A 22 ezer példányban kinyomtatott kiadvány elsősorban az általános iskolák 7-8. évfolyamos diákjainak, a székesfehérvári középiskolásoknak, illetve a szülőknek szól – jelentette be Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szerdai ülésén.

A tavalyi tanév végére 2000 példányban készült el a drogellenes kiadvány, amelyet akkor eljuttattak az általános és középiskolákhoz az iskolai védőnők és gyermekvédelmi felelősök segítségével. A pozitív visszajelzések és a további igények felmérése után Székesfehérvár Önkormányzata biztosította a forrást arra, hogy nagyobb példányszámban jelenhessen meg. Ennek köszönhetően még szélesebb kör ismerheti meg a színes, informatív füzetet.Mint azt Östör Annamária elmondta: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerülete segítségével 13 ezer példányt eljuttattunk a székesfehérvári általános és középiskolákba. A nem KLIK által fenntartott oktatási intézmények 7-12. évfolyamos diákjainak és szüleiknek is biztosítunk a drogprevenciós szóróanyagból.” A fórum alelnöke hozzátette, hogy az oktatási intézményeken felül a székesfehérvári gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőkbe, a helyi drogprevenciós szervezetekhez, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Addiktológiai Gondozójába, a Gyermekjóléti Központba, a rendőrségre, a szórakozóhelyekre, a Fehérvári Civil Központba és a székesfehérvári Kontaktpont Irodába is juttattak a kiadványokból.

A KEF szerdai ülésén a napirendi pontok között szerepelt a Nemzeti Drogellenes Stratégia, valamint Székesfehérvár drogellenes stratégiájának és operatív programjának áttekintése. Ruff Tamás szociológus, az ECHO Innovációs Műhely munkatársa ismertette a tavalyi évben elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia főbb elemeit, amelyek a helyi stratégia alapjait is meghatározzák. Szólt a 2003-ban elfogadott helyi drogellenes stratégiáról is, amelynek felülvizsgálatához az Önkormányzat várja a fórum tagjainak javaslatait. „Egy olyan együttgondolkodásról szól ez a munka, amelyben nagyon sok terület képviselője kaphat szerepet. Mi, az ECHO Innovációs Műhely, szakmailag szeretnénk segíteni ezt az alkotási folyamatot, rendelkezve azokkal a tapasztalatokkal, amit a 10 évvel ezelőtti stratégia kidolgozásánál szereztünk.” Ruff Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a megváltozott körülmények által kiváltott új lehetőségeket, veszélyeket is figyelembe kell venni. „Úgy gondolom, hogy akkor jó egy stratégia, ha valóban minden terület megjelenik benne, legyen az önkormányzati, civil, vagy piaci szektor. Az a célunk, hogy egy közösségi tervezéssel kidolgozott és egy szakmai konszenzussal elfogadott dokumentum szülessen.” – hangsúlyozta a szociológus.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai megegyeztek abban, hogy az ECHO Innovációs Műhely kérdéssorát minél szélesebb körben terjesztik majd. Így április végéig az oktatási, szociális és egészségügyi intézmények, szakmai szervezetek, civil egyesületek is leírhatják véleményüket arról, mi szerepeljen a város drogellenes stratégiájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik