Belföld

Ismét kékben ragyog a város

spányi (spányi antal, )
spányi (spányi antal, )

Az Autizmus Világnapján zárul a „Kapocs Központ – a családokért" projekt

Konferenciával, szabadtéri programokkal és közös figyelemfelhívó sétával zárul a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány által megvalósított kétéves program az Autizmus Világnapján, április 2-án, szerdán. A Világnapról és a most záruló projektről sajtótájékoztató keretében számolt be Mahlerné Köfner Anikó, az Alapítvány kuratóriumi elnöke és Spányi Antal megyés püspök.

A Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár, Szabadbattyán és Sárszentmihály önkormányzatainak együttműködésével a megyeszékhelyen és a településeken új és hiánypótló szolgáltatásokat nyújtottak a szakemberek 2012. május 01-jétől 24 hónapon keresztül.Mint arról Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszámolt, a projekt azt a célt szolgálta, hogy javuljon a családhoz, a gyermekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás, és megpróbáltak véghezvinni egy szemléletváltást a családi szféra társadalmi jelentőségével kapcsolatban. „A szolgáltatások átfogták a családi nevelés, az álláskeresés, a házastársi kapcsolatok, a közösségi együttműködések, valamint a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok segítését, amelyek szakemberek team-munkájában valósultak meg. A 24 hónap során közel 8500 találkozás volt a három helyszínen. A programokban különös figyelmet fordítottunk az autizmussal élő gyermeket nevelő családok segítésére. Az összehangolt szolgáltatások hozzásegítették a családokat ahhoz, hogy feloldódjanak a hétköznapok feszültségei, és családbarát, összetartó kisközösségi környezetben éljenek.” – összegezte a kuratórium elnöke.

A kétéves projekt megvalósításában részt vett a Székesfehérvári Egyházmegye is.

Spányi Antal megyés püspök a sajtótájékoztatón elmondta: „Számomra személyesen is nagy megtiszteltetés, hogy az autizmussal kapcsolatos programokhoz kötődhetek, és e kezdeményezés mellé állhattam az egyházat képviselve, annak erkölcsi tekintélyével. Visszatekintve az elmúlt két évre örömmel láthatjuk, hogy ez a program meghozta azt az eredményt, amelyet minden résztvevő várt. Úgy gondolom, hogy ennek egy nagyon komoly szakmai teljesítménye van, amely sok segítséget nyújtott az autizmussal élő gyermeket nevelő családoknak.” A társadalom hozzáállásáról szólva a megyés püspök hozzátette, szükség van továbbra is ilyen jellegű kezdeményezésekre, hiszen az emberek még mindig nem elég tájékozottak abban a tekintetben, hogyan is kell viszonyulni az autizmussal élőkhöz.  „Azon is el kell gondolkodni, hogyan folytatódjék e szakmai munka. A számok magukért beszélnek, hiszen a kistérségben lezajlott közel tízezres találkozó azt mutatja, szükség van erre továbbra is.” – tette hozzá Spányi Antal.

A “Kapocs Központ – a családokért” című projektzáró rendezvényre 2014. április 2-án (szerdán), az Autizmus Világnapon kerül sor.  Az autizmus korai felismerésének problémáját járják körbe szakemberek, szülők és gyermekek segítségével azon a konferencián, amely 15.00 órakor kezdődik a Hiemer-ház báltermében.

A szabadtéri családi és gyermek programok 17.00 órától zajlanak a Városház téren, ahol játékkal, mesével, zenével és tánccal várják a családokat, az érdeklődőket.  Az Autizmus Világnap alkalmából a közös figyelemfelhívó séta 18.30 órakor indul a Városház térről. A kék lufival, zászlóval, kendővel érkezők a kék díszkivilágításban pompázó Belvároson át a Vörösmarty Színház elé sétálnak, és a lufik felengedésével ér véget a rendezvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik