Belföld

Bejelentette új fehérvári beruházását a Denso

Orbán (orbán)
Orbán (orbán)

Újabb, 29 milliárd forintos gyártókapacitás-bővítő beruházást jelentette be az autóipari Denso székesfehérvári üzemében Jiro Ebihara, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke kedden a Parlamentben.

A Denso elnöke kiemelte: ez az esemény egy újabb visszaigazolása annak, hogy 17 évvel ezelőtt jó döntést hozott a vállalat, amikor Székesfehérvárra telepítette gyárát. Hozzátette, hogy a Denso megtalálta a számítását Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök példaértékűnek nevezte a japán vállalat hosszú távra előremutató szemléletét, és üdvözölte cég összesen 500 munkahelyet teremtő beruházását.

A Denso sikere, egyben a magyarok sikere

Jiro Ebihara arról is beszámolt, hogy a kormány csaknem 2 milliárd forintos támogatást adott a beruházáshoz. Orbán Viktor a cég vezetéséről azt mondta: “a jövő nem úgy jelenik meg a számukra, mint amitől félni kell, hanem, mint ami lehetőséget tartogat, ezt a gondolkodást kell átvenni, ez a magyar gazdaságpolitika lényege, ide szeretnénk eljutni”. Hangsúlyozta, hogy a Denso sikere egyben a magyar emberek, Magyarország sikere.

Emlékeztetett arra, hogy novemberi, Japánban tett látogatása során átfogó együttműködési megállapodást írt alá a szigetország miniszterelnökével, amelyben rögzítették, hogy mindkét ország érdeke a japán beruházások folytatódása Magyarországon. Felidézte, hogy 1990-ben, amikor az előző gazdasági rendszer összeomlott, akkor a japán vállalatok az első között érkeztek, és segítettek korszerűsíteni a magyar gazdaságot. A különleges, baráti kapcsolat azóta is fennáll, és Magyarország mindig megadta a szükséges tiszteletet és az együttműködéshez szükséges feltételeket is az ide érkező japán cégeknek – tette hozzá.

Hosszútávú együttműködés

Orbán Viktor kijelentette: “egyetértünk a japánokkal abban, hogy aki a jövőben sikeres akar lenni, annak a munkát és a családot tiszteletben kell tartani, ezeket az értékeket központi helyre kell helyezni a gondolkodásban, mert ez tesz bármely országot sikeressé a következő időszakban.”

A miniszterelnök elmondta: tájékoztatta a japán vállalatvezetőt arról, hogy Magyarországnak világos iparpolitikai koncepciója van. Hozzátette: az Európai Unió országaiban a nemzeti össztermék átlagosan 15 százalékát adja az ipar, míg Magyarországon a 23 százalékát. A következő négy évben azt szeretnénk elérni, hogy Európa legiparosodottabb országa legyünk, ehhez a jelenlegi 23 százalékról 25-26-ra kell növelni az ipari termelés hozzájárulását a nemzeti össztermékhez.

A következő célként azt jelölte meg a kormányfő, hogy a termelési fázisból a kutató központok fázisába lépjen az ország, és olyan innovációs központok létesüljenek, amelyek köré majd modern ipari technológiák települhetnek.

A Densóról szólva Orbán Viktor egyebek közt azt mondta, hogy kiváló partnere a magyar kis- és közepes vállalatoknak. A fehérvári gyárnak 18 helyi beszállítója van, és összességében 5 ezer embernek ad munkát. Kiemelte, hogy a japán gyár a rossz magyar fizetési kultúra ellenére mindig pontosan, 30 napon belül fizet, és a megízhatóságot helyezi az első helyre. “Ez a megbízhatóságnak olyan foka, amelynek általánosnak kellene lenni Magyarországon, de sajnos még nem az” – tette hozzá.

Fotó:ÖKK

Több száz új munkahely

Orbán Viktor végezetül aláhúzta: a legfontosabb érv a Denso bővülése mellett nem a kormány támogatása volt, hanem az, hogy azok a munkások, akik a Denso székesfehérvári gyárában dolgoznak jól teljesítettek, és képesek voltak egy világszínvonalú japán technológiát, japán pontossággal, precizitással és fegyelemmel megvalósítani.

Jiro Ebihara véleménye szerint a magyarországi gazdasági környezet továbbra is ösztönzi a külföldi tőke beáramlását, ezért a vállalat jövőbeni terveiben szerepel, hogy a kormánnyal kötött stratégiai partnerségi megállapodás értelmében tovább bővítse magyarországi gyártókapacitását. A mostani beruházással a következő három évben 300 fős létszámbővítést vállalt a Denso. A székesfehérvári gyárban új gyártósorokat telepítenek. Ez azonban a termelés zavartalansága mellett nehezen kivitelezhető a jelenleg rendelkezésre álló 70 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban, ezért a termelés bizonyos szegmenseit partnerekhez szervezik ki. Ez az együttműködés a partnereknél további 180-200 munkahely létesítését teszi lehetővé.

A Denso Gyártó Magyarország Kft. fő profilja a közös nyomócsöves befecskendező rendszer gyártása, ami a vállalat árbevételének 70-75 százalékát adja. Ezt a rendkívüli precizitást igénylő terméket 2003 óta gyártják Székesfehérváron. A mostani beruházással a Denso célja, hogy termékei továbbra is piacvezetők maradjanak, és olyan technológiát valósítson meg Magyarországon, amellyel a következő évtized közepéig biztosan versenyképes marad a vállalat.

1998 óta

A japán Denso, amely a világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, 1998 óta termel Magyarországon, ez idő alatt 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre. A vállalat autóipari részegységek gyártásával foglalkozik, és mind a négy Magyarországon működő autógyártónak szállít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik