Belföld

Orbán győzelméről írt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc vendégkommentárjában idézi a magyar népmesét, amelyben a lócsiszár egy falnak vágtató lovat azzal akar rásózni a vevőre, hogy a ló nem vak, hanem bátor. Szerinte hűséges követői is ilyennek látják Orbán Viktort, akinek kormányzati politikája zavarba ejti a kívülállókat. A Fidesz „igazi bajkeverő” nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Az EU óvatos kritikája ellenére jellemző a magyar közállapotokra, hogy mégis ő az egyik legnépszerűbb politikus, és a közvélemény-kutatások szerint valószínűleg meg is nyeri a választásokat.

Történelmi kitekintőjében Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy a magyarok már több mint ezer éve szeretnék a nyugati modellek alapján formálni jövőjüket. 1990-ben úgy érezték, végre eljött az idő, de 2010 tavaszán Orbán kétharmados többséget szerzett. A helyzet jellemzésére a DK elnöke idézi Rákosit „aki nincs velünk, az ellenünk van”), Kádárt, aki csavart ezen, „aki nincs ellenünk, az velünk van” és a ki nem mondott Orbán mantrát: „aki nincs velünk, az nincs.”

Forrás: Financial Times

A volt kormányfő szerint Orbán Viktor szembemegy a demokratikus berendezkedéssel. Legutóbbi pálfordulását az jelentette, hogy bár korábban Moszkva engesztelhetetlen kritikusa volt, mégis az oroszokra bízta, hogy az évszázad legnagyobb részében energiával lássák el Magyarországot. Fű alatt, minden háttértanulmány és versenyeztetés nélkül kötött alkuja az egész országot sokkolta. A közvélemény az államilag ellenőrzött médiából nem is értheti a történtek jelentőségét, ráadásul a szerződést 10 évre titkosították.

A magyarok nyugat helyett kelet felé fordultak, az eltelt négy év orbáni politikája gazdaságilag meggyengítette, nemzetközileg pedig elszigeteltebbé tette az országot, Gyurcsány Ferenc szerint a magyar gazdaság rosszabbul teljesít, mint a visegrádi államok, pedig korábban a régió legígéretesebb országa volt a gazdasági és politikai fejlődés szempontjából is. A Fidesz szavazóit ez nem zavarja, Orbánt változatlanul inkább prófétának tekintik, nem rossz politikusnak. A kormányfő a Brüsszel elleni “szabadságharcról” regél, ám mohón felmarkolja az uniós pénzeket, de közben Putyin kezéből eszik. Ha ez egy komédia lenne, nevethetnénk, de nem az – írta Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik