Belföld

Nem állt kapcsolatban Welsz a titkosszolgálattal – állítólag

Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, múlt csütörtökön meghalt Welsz Tamás vállalkozó dolgozott volna titkosszolgálatoknak.

A keddi zárt ülése után legalábbis erről beszélt Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. A bizottság kedden Welsz Tamás halálával összefüggésben is tájékozódott a rendőri és titkosszolgálati szervek képviselőitől.

A bizottsági elnök elmondta, kaptak információkat, de még nem zárult le az a vizsgálat, amely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy milyen módon halt meg Welsz Tamás. Erre még napokat, heteket várni kell – tette hozzá, jelezve: annyit tudtak meg, hogy az idegenkezűséget kizárták, és Welsz Tamás nem állt kényszerintézkedés alatt. Kérdésre válaszolva azt mondta: információi szerint nincs hamis útlevele szocialista képviselőknek, s reméli, hogy egyik országgyűlési képviselőnek sincs.

Molnár Zsolt előzőleg a testület nyílt ülésén kezdeményezte: minden parlamenti párt frakcióvezetőjét hívják meg, hogy nyílt ülésen számoljanak be arról, a frakciótagoknak van-e a magyaron kívül más útlevelük, illetve állampolgárságuk. Miután ezt a javaslatot a bizottság többsége leszavazta, Németh Szilárd viszont fenntartotta kezdeményezéseit, Molnár Zsolt az ülés levezetését átadta a fideszes alelnöknek, s elhagyta a termet. Ezt követően a nemzetbiztonsági bizottság bent maradt kilenc tagja egyhangúlag döntött arról, hogy ténymegállapító vizsgálatot indítanak a Simon-Welsz-ügyben.

A Simon-üggyel összefüggésben felvetődött nemzetbiztonsági kockázatok tisztázása érdekében megkérdeznék az MSZP elnökét arról: tud-e arról, hogy más szocialista politikusnak is van a magyaron kívül más útlevele, illetve állampolgársága – hangzott el.

A vizsgálatot kezdeményező Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke elmondta: elkészített egy idézést, amelyben április 3-án 10 órára Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét és Rubovszky Györgyöt (KDNP), a mentelmi bizottság elnökét hívják meg a bizottság elé.

Németh Szilárd az ülésről távozva újságíróknak elmondta: a bizottság jövő heti ülésére szóló meghívókat már postázták, s azt a tájékoztatást kapta, hogy Mesterházy Attila és Rubovszky György titkárságán átvették azokat.

A Magyar Nemzet februárban írt arról: Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének egy bécsi számlán több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó, Welsz Tamás múlt csütörtökön halt meg. Az ügyben betöltött szerepéről hivatalosan keveset tudni. Sajtóhírek szerint egy házkutatás során Welsz Tamás lakásából került elő Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének Gabriel Derdak névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevele is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak.

Simon Gábort március 10-én vették őrizetbe, jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik