Belföld

Kormányablak nyílik a Rókusi körúti TESCO áruházban

Teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílik holnap, március 26-án, a szegedi Rókusi körúti TESCO Extra áruházban. Az új ügyfélszolgálatot dr. Szabó Erika, területi közigazgatásért felelős államtitkár és B. Nagy László kormánymegbízott adja át, délelőtt 11 órakor

A rendezvényen bemutatják azt a jeltolmács rendszert, amely március 17-én kezdte meg működését, hogy a siketek és nagyothallók önálló tájékozódását, ügyintézését segítse. A szegedi TESCO Áruházban nyíló kormányablak jelenleg az első az országban, ahol ez a szolgáltatás a hivatali ügyintézés során rendelkezésre áll. A rendszer működését dr. Tapolczai Gergely, siket országgyűlési képviselő mutatja be.

Amint arról korábban már hírt adtunk, a Csongrád Megyei Kormányhivatal 390 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázat keretében. A megyében 16 helyszínen nyílik Kormányablak ebben a konstrukcióban, valamint 17. helyszínként a MÁV KÖZOP forrásból Szeged Nagyállomáson alakítanak még ki integrált kormányzati ügyfélszolgálatot.

Az év eleje óta a most megnyíló, szegedi Kormányablak a 36-ik az országban, amelyet az uniós forrásból alakítottak ki illetve akadálymentesítettek, Csongrád megyében pedig ez az első. A megnyitó nem csak a helyszín miatt különleges, hanem azért is, mert ez az első olyan integrált ügyfélszolgálat, amelyben a Kormányablak ügykörei és az okmányirodai szolgáltatások egyaránt elérhetők lesznek.

Így például a személyi okmányok vagy a járműügyek intézésén kívül ugyanúgy lehet családtámogatásokért kérelmet benyújtani, mint tájékozódni az Erzsébet program felől.

Az ügyfélszolgálat ráadásul teljesen akadálymentes, hiszen mozgáskorlátozottakat, vakokat és gyengénlátókat, valamint siketeket és nagyothallókat is ki tudnak szolgálni. Erről a megnyitó vendégei is meggyőződhetnek, hiszen egészségkárosultak is jelen lesznek a kormányablak átadáson.

Külön jelentőséggel bír, hogy itt, egyedül ezen az ügyfélszolgálaton lesz bárki számára hozzáférhető az a jeltolmács rendszer, amelyet múlt héten mutatott be a SINOSZ új szolgáltatásaként Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Ádám, a szervezet elnöke. A Csongrád Megyei Kormányhivatal az első olyan hivatal az országban, amely regisztrált a programba és részt vesz a szolgáltatás egy éves tesztelésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik