Belföld

Gyurcsány: Orbán igazi bajkeverővé vált

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 03. 25. 14:53

Orbán Viktor politikájáról írt elemzést a Financial Times felzárkózó országokra szakosodott blogrovatában (beyondbrics) Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke cikkében a kormányfő politikáját a viccbeli vak lóhoz hasonlítja, amely a vevőjelölttel egyenesen a falnak vágtat, ám a lókereskedő szerint a ló “nem vak, hanem bátor”.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor “igazi bajkeverővé” vált hazájában és Európában egyaránt. Sokat elárul azonban a magyar közügyek állapotáról, hogy miközben az Európai Unióban sokan bizalmatlanok, sőt erőteljesen kritizálják Orbán politikáját, otthon a miniszterelnök a legnépszerűbb politikusok között van, és a közvélemény-kutatások a Fidesz választási győzelmének erős valószínűségét jelzik.

A volt kormányfő szerint Rákosi Mátyás “aki nincs velünk, az ellenünk van”, illetve Kádár János e tételt “ügyesen megfordító, aki nincs ellenünk, az velünk van” hangzatú alapelve után Orbán Viktor az “aki nincs velünk, az nem is létezik” politikáját honosította meg, jóllehet ezt nem deklarálta.

“Egész Magyarországot sokkolta”

A paksi beruházás kapcsán Gyurcsány Ferenc azt írja, hogy Orbán Viktor annak idején őt hazaárulónak nevezte, amiért az Oroszországot elkerülő Nabucco földgázvezetéket “puszta álmodozásnak” nevezte, most azonban “egyetlen nap alatt Oroszország lett Magyarország legjobb barátja”, akire még Magyarország pótlólagos energiaellátását is rábízták az évszázad legnagyobb részére.

Az ellenzéki politikus szerint “egész Magyarországot sokkolta”, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás előtt nem volt semmiféle szakmai vagy nyilvános vita, nem készültek tanulmányok a lehetséges jövőbeni energiatermelési opciókról, így például arról sem, hogy megújuló forrásokból teljesen vagy részlegesen nem lehet-e pótolni a jelenlegi paksi reaktorok majdani bezárásával kieső energiát. A kormány igazolható indokkal sem szolgált arra, hogy miért kellett rohanni egy ilyen döntéssel, amely hatalmas fontosságú Magyarország jövője szempontjából – fogalmaz írásában Gyurcsány Ferenc.

Orbán “EU-pénzeket markol fel, és Putyin kezéből eszik”

Az ellenzéki politikus szerint az egykori szovjetellenes, oroszellenes miniszterelnök egyszerűen hozott egy döntést, és pártja vakon követte. Mások megdöbbentek ugyan, de mivel a média nagy része kormányellenőrzés alatt áll, az embereknek kevés esélyük van a történtek megértésére. “Nyugat helyett keletre fordultunk, és Magyarország tízmillió lakójával  együtt e nagy és nagyon drága Orbán-kísérlet közepébe került” – fogalmaz a DK elnöke.

Orbán Viktor, aki valaha azt kiabálta az oroszoknak, hogy menjenek haza, ma Brüsszel ellen prédikál szabadságharcot, miközben EU-pénzeket markol fel, és Putyin kezéből eszik – fejeződik be Gyurcsány Ferenc írása a londoni gazdasági napilap blogrovatában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.