Belföld

Békemenet: a Fidesz küldte az SMS-t

A napokban sokakat buzdítottak SMS-ben arra, hogy vegyenek részt a hétvégi Békemeneten. A Fidesz sajtóirodája elárulta a Hír24-nek, hogy ők küldték az SMS-eket.

Egyre több embertől halljuk, hogy a napokban kéretlen SMS-eket kaptak egy rejtélyes, 20-as telefonszámról, amelyben a Békemeneten való részvételre buzdítanak. Az SMS-t olyanok is megkapták, akik állításuk szerint nem adták meg a telefonszámukat se a Békemenetnek, se senki másnak. A telefonszám nem először kerül elő: 2013 októberében ugyanerről a számról promózták ugyancsak a Békemenetet.

Nem sokkal a mostani SMS-ek kiküldése után a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum közölte, nem ők indították az üzeneteket. Az ügyben megkerestük a Fidesz sajtóirodáját is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ők küldték ki az üzeneteket, hogy felhívják szimpatizánsaik figyelmét a szombati Békemenetre. Hozzátették, hogy csak azok számára megy ki ilyen tájékoztatás, akik ehhez előzetesen és kifejezetten hozzájárultak. “Így a jelenlegi SMS-küldés teljességgel megfelel a jogszabályi előírásoknak” – fogalmaztak. Lapunk közérdekű adatigényléssel fordul a Fideszhez, hogy megtudja, mennyit költöttek az SMS-ekre.

Fóton is előkerült már a szám, akkor a kormánypárti jelöltre szavaztattak

Ez a szám egyébként nemcsak a Békemenet környékén tűnt fel, hanem a 444 szerint a fóti időközi választáson is. Ott azt szerette volna az SMS feladója, hogy menjenek el a polgárok szavazni, mégpedig a kormánypárti jelöltre.

Megkerestük a Telenort, és a mobilszolgáltató elárulta, hogy az úgynevezett SMS Futár szolgáltatásukhoz kötődik az üzenet, amit jellemzően nagy cégek, szervezetek vesznek igénybe, például, hogy így értesítsék akcióikról azokat, akik az adatbázisukban vannak.

“A szóban forgó szolgáltatás az SMS Futár. Ez egy viszonylag standard tömeges üzenetküldő szolgáltatás, melyhez hasonló több is van a piacon, mind itthon, mind külföldön. Jellemzően nagyvállalatok használják, a legnagyobb ügyfeleink ezen a téren a pénzintézetek” – közölték, hozzátéve, hogy az adatbázis az ügyfél dolga, de a szerződésben vállalnia kell, hogy nem spammel.

“Nekünk nincs kontrollunk afelett, hogy kinek küld üzenetet az ügyfelünk. Ügyfelünk vállalta a velünk kötött szerződésben, hogy betartja az adatvédelmi szabályokat, így ő kezeli a saját adatbázisát, melyhez mi nem férünk hozzá” – mondta a Hír24-nek a Telenor sajtóosztálya. Egyben hangsúlyozták: hogy ha mégis spammelnek, akkor az NMHH-nál lehet bepanaszolni őket a kéretlen üzenetek miatt.

A Fideszt és az MSZP-t is elmarasztalták már

Az NMHH honlapjáról kiderül, korábban a Fideszt elmarasztalták már egy nagyon hasonló telefonszámról (+36 20 9000 650) kiküldött üzenet miatt. Pontosabban több üzenet miatt.

A történet röviden: a választópolgár még a vizitdíjas szavazásnál megengedte a Fidesznek, hogy üzeneteket küldjön neki, majd miután elárasztották a postafiókját SMS-ekkel, arra kérte őket, hogy felejtsék el a telefonszámát. Ennek ellenére újra jöttek az üzenetek.

Például ez:

„Eleged van az MSZP örökös hazugságaiból, a mocskolódásból, lopásból? Szavazzuk ki őket végleg! Itt az alkalom. Most vasárnap újra FIDESZ! Add tovább!”

A Fidesz végül 50 ezer forint büntetést kapott az ügylet miatt.

Az NMHH korábban az MSZP-t is elmarasztalta már ugyanezért, a szocialisták szintén egy 20-as számról küldték kéretlen SMS-eiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik