Belföld

18 milliárd volt, nincs

Átadták Székesfehérvár adósságmentességét igazoló okmányát.

A kormány több lépésben hajtotta végre az adósságkonszolidációt. Első ütemben a megyei önkormányzatok, második ütemben az ötezer fő alatti, harmadik ütemben pedig az ötezer fő feletti lakosú települések adósságállományát vállalták át. A negyedik ütemben a települések még fennmaradt adósságának átvállalására került sor, és így nulla forintos hiánnyal kezdhettek 2014 januárjában.

Székesfehérvár adósságállománya a kamatokkal és költségekkel növelve összesen mintegy 18 milliárd forint volt. Ezt vállalta át több ütemben az állam a várostól. Az adósságmentességet igazoló okmányt a kormány nevében Vargha Tamás államtitkár adta át ma Cser-Palkovics András polgármesternek a Városházán.

A polgármester megerősítette a város azon szándékát, hogy Székesfehérvár nem termeli újra az adósságállományt, hanem abból fog gazdálkodni, ami rendelkezésre áll. Jelentős megtakarítással bír az önkormányzat. A zárszámadás elfogadását követően mintegy ötmilliárd forint tartalékkal zárhatja majd ezt a költségvetési évet a város. A 2014-2020 közötti uniós pályázatokhoz ez biztosíthatja majd az önerőt. – tette hozzá a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik