Belföld

550 éve koronázták Mátyást az ” Igazságost”

Az ötszázötvenedik évforduló tiszteletére adnak műsort Mátyás király szobránál a Fő utcán, március 29-én.

Ötszázötven éve koronázták meg Székesfehérváron Hunyadi Mátyást, az igazságost. Ennek a kerek évfordulónak a tiszteletére rendeznek megemlékezést március 29-én, reggel tíz órakor a Fő utcán, az egykori király szobra előtt – jelentették be egy sajtótájékoztatón.
A rendezvényen a Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézményének nebulói tartanak előadást.

A műsor ötvözi a múltat és a jelent, Zrínyi Miklós passzusaival, humoros párbeszédekkel, versekkel készültek a gyerekek – mondta elé a tagintézmény vezetője Czibikné Kónicz Márta, majd hozzá tette: a tanulók után Siklósi Gyula régész professzor tart előadást, a rendezvény végén pedig koszorúzással tisztelegnek a a koronázás emléke előtt.

A nemlétező népszerűség története

Mátyásról halála után számos monda keletkezett. Ezeknek egy kis része valószínűleg megfelel a valóságnak,a többi azonban kitaláció. A mondák szerint Mátyás néha egyszerű ruhába öltözve járta végig az országot, hogy közelebbről megismerje a nép gondjait és orvosolja azokat, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse. A valóságban természetesen lehetetlen lett volna, hogy egy király csak úgy eltűnjön, főleg mivel Mátyás szeretett mindent személyesen intézni.

Mátyást életében sem a nép, sem a főurak nem kedvelték. A nép azért, mert a sok háborúval együtt jártak a hatalmas adók is, a főurak pedig azért, mert Mátyás nem dinasztiából származott, hanem „csak” egy hozzájuk hasonló főúr gyermeke volt.

Halála után azonban a nép sokszor visszasírta, ugyanis utóda, II. Ulászló nagyon gyenge kezű uralkodó volt, akinek uralma alatt a főurak szabadon garázdálkodhattak, mert nem volt aki megakadályozza törvénytelenségeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik