Belföld

Megyenap – idén Székesfehérváron

megyenap (megyenap, )
megyenap (megyenap, )

A fejlesztési régiókkal szemben a megyék létjogosultságáról beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton a Fejér megyei megyenap alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen. Hangsúlyozta, a magyarországi megyék már akkor is léteztek, "amikor az Európai Unió sehol sem volt".

Fejér Megye Önkormányzata idén is megrendezte a Megyenapot, amelynek ezúttal Székesfehérvár adott otthont. Az esemény hagyományosan ünnepi közgyűléssel kezdődött, ahol megyei díjakat és kitüntetéseket adtak át, valamint meghirdették az „Irány a munka!” programot.

Törő Gábor, a Fejér Megyei közgyűlés elnöke a Megyenap alkalmából kiemelte, hogy Fejér megye hívogató, szerethető hely, amely megélhetést és jövőt kínál az ittélőknek. “Munkások, mérnökök, művészek akarnak itt élni, boldogulni” – tette hozzá. Elmondta, hogy a megyei önkormányzat mindent megtesz a megyében élőkért, kidolgozta és megvalósítja azt a területfejlesztési koncepciót.

Semjén Zsolt azt mondta: az előző kormány “az EU bürokráciájának bűvöletében” meg akarta szüntetni a megyéket és fejlesztési régiókat akart létrehozni. Ezzel szemben a mostani kormánynak a megyék megvédésére szavai szerint három oka is volt. “Ezeréves megyéket nem adunk fel, mert ha a Szent István óta fennálló rendszer ezer évig jó volt, jó lesz további ezer évig is” – hangsúlyozta. A másik oknak nevezte, hogy az emberek mindennapi életétől, az évszázados hagyományoktól idegenek voltak a Brüsszelben és Budapesten megrajzolt régiós térképek. Harmadrészt véleménye szerint nem igaz, hogy a magyar megyék nem alkalmasak az uniós fejlesztési programok lebonyolítására.

A Megyenap alkalmából Fejér Megye Közgyűlése a kimagasló munkát végző, elévülhetetlen érdemeket szerzett polgárai számára a megyei önkormányzat által alapított díjakat adományozott. A kitüntetetteknek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át az elismeréseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik