Belföld

Kósa: Welsz a baloldaliak “pénzügyi mindenese” volt

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint azért elég csak annyit mondaniuk programként, hogy „folytatni szeretnénk”, mert „teljesen mindegy, hogy egyes politikusok mit mondanak arról, hogy mit szeretnének csinálni. (…) Igazából mindenkinek az a programja, amit csinált, amikor kormányzott.” Kósa Lajos kizárja, hogy Orbán Viktornak, a Fidesznek is legyen egyszer őszödi beszéde, mert ők teljesen máshogy vannak összerakva, mint a szocialisták.

Szerinte a magyar baloldal problémája, hogy igazából nem sikerült megfogalmazniuk 1990 után, hogy a baloldaliságnak mi is a lényege. „Hangoztattak baloldalinak tűnő jelszavakat, de vad, neoliberális gazdaságpolitikát valósítottak meg. Az MSZP-kongresszusán az emelvényen bankárok, milliárdosok, nagyvállalkozók énekelték, hogy „föl-föl, ti rabjai a Földnek, föl-föl, te éhes proletár”. Ez Bajnaitól, Gyurcsánytól vagy Veres Jánostól csak annyira hiteles, mint VIII. Henriktől a női kvóta”.

Kósa Lajos úgy látja, hogy 2010-ben sem csak a Fidesz „kiváló” politikáján múlott a kétharmad. Abban „a legnagyobb érdem Gyurcsány Ferencé volt, másodsorban az MSZP-é. Ha összeroppannak a Simon-ügyek, a Zuschlag-féle 50 milliós nejlonzacskók és a hamis útlevelek alatt, aminek most számos jele van, akkor lehet” újabb kétharmad, mert a baloldal ma vállalhatatlan, a teljes megújulásuknak egy összeomlás adna a legnagyobb esélyt.

Welsz Tamás tisztázatlan halálát Kósa sajnálatosnak nevezi, mindazonáltal hozzáteszi, hogy Welsz Tamás a baloldaliak útlevélszállítója és pénzügyi mindenese volt. Ettől még érvényesek a kérdések, honnan van Simonnak 240 plusz 75 milliója, kinek van még hamis útlevele az MSZP-ben, mire használták ezeket, miről tudott Mesterházy Attila? Hogy jöttek az MSZP-hez gyanús pénzek? Ezt a kérdést Gyurcsány Ferenc is felvetette. Ez az az új politika, amiről Bajnai Gordon beszél? Vagy amiket Zuschlag János állít, azzal mi a helyzet? Nem mintha azt eleve igazságnak kellene tekinteni…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik