Belföld

„Az MSZP soha nem tagadta meg a Kommunisták Magyarországi Pártját”

Az elmúlt években az erkölcsileg megrendült, gazdaságilag szétzilált ország újra elindult a konszolidáció útján; ennek folytatásához kér felhatalmazást a kormány a választóktól – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádióban.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, arra szerződtek 2010-ben, hogy Magyarország erős, versenyképes országgá váljon, és jó úton haladunk errefelé. Az elért eredmények között említette a 2,7 százalékos gazdasági növekedést, az ipari termelés és a foglalkoztatás bővülését és a rekord alacsony inflációt.

MSZMP, ex-balos jobbikosok

Az ellenzékről szólva a fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP soha nem tagadta meg sem a Kommunisták Magyarországi Pártját, sem a Magyar Dolgozók Pártját, sem a Magyar Szocialista Munkáspártot. Ez az oka annak, hogy miközben mintha megtanulták volna, hogy miként kell viselkedni egy demokráciában, ha hirtelen reagálnak, akkor mégis előtör belőlük a százéves múlt – fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A Jobbik erősödésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ennek az ellenzéki pártnak sok olyan támogatója van, aki korábban a baloldalra szavazott, de már rádöbbent, hogy a baloldaltól nem várhat semmilyen megoldást.

A kormányfő-helyettes azt is mondta, hogy a radikálisok mindig is közel voltak egymáshoz; példaként említette, hogy a két világháború közötti Németországban azonos volt a kommunisták és a nemzetiszocialisták alapprogramja: a demokrácia felszámolása.

Simon, Zuschlag

Navracsics Tibor szerint Mesterházy Attila MSZP-elnököt a Simon-ügyben a veszteségek minimalizálása vezeti. Ha igazak például Zuschlag János állításai, amelyek mellé odatesszük a Simon-ügyet, illetve Gyurcsány Ferenc azon állítását, miszerint jobb, ha nem tudjuk, hogy honnan jött a pénz az MSZP-hez, akkor valószínűsíthetjük, hogy miként működhetett a szocialisták finanszírozási rendszere – mondta a miniszter. Úgy értékelte: ebben a helyzetben a szocialisták úgy gondolják, bármit is felfednek a múltból, az nem a tisztánlátást segíti, hanem bukásukat gyorsíthatja.

Kijelentette, Magyarországon egy új baloldalra van szükség, mert a jelenlegivel még az alapvető kérdésekben sem alakítható ki nemzeti konszenzus.

Navracsics Tibor azt is mondta, Magyarország nagy erőssége mindig is az volt, hogy képes volt talpra állni a nagy tragédiákat követően, így volt ez 1848-49, 1918, 1945, 1956 és 2010 után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik