Belföld

Nincs vége a holokausztpereknek

A Chicagóban indított perekben nemcsak az MNB, de a MÁV ügyében született bírósági döntés ellen is fellebbezési eljárás folyik.

Az amerikai másodfokú bíróság által megszabott ütemezés alapján a tárgyalást, egyazon bírói testület előtt várhatóan az év második felében tartják meg – válaszolta az MTI megkeresésére pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hírügynökség azt követően kérdezte a minisztériumot, hogy a pénteki Magyar Nemzet szerint véglegesen lezárult a MÁV és a magyar állam ellen Chicagóban 2010-ben kezdeményezett holokausztper.

A lap azt írta: több bírósági forrás is megerősítette, hogy a fellebbviteli bíróság  döntése szerint a felperesek nem merítették ki az összes jogorvoslati lehetőséget Magyarországon, ezért keresetüket végleg elutasították. A lap úgy tudja, hogy az MNB ellen indított hasonló perben is a magyar állam számára kedvező ítélet született, azonban a felperesek fellebbeztek.

A lap megjegyzi, hogy továbbra is folyamatban van az a per, amelyet holokauszt-túlélők és leszármazottaik egy csoportja indított a MÁV és a Rail Cargo ellen Washingtonban.

A MÁV ellen 2010. február 9-én Chicagóban benyújtott keresetet egy szövetségi bíróság 2011 júniusában, a magyar fél nevében benyújtott óvás ellenére, jogilag megalapozottnak talált. A pert 95 személy kezdeményezte. A felperesek 1944-es értéken számolt 240 millió dollár vagyoni kár, ezenfelül egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV “tudatosan biztosított szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között” 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik