Belföld

Meghackelhető a választás

Baja Ferenc, a szocialista párt kampányfőnök-helyettese azt mondta, a kormánynak ezt legkésőbb március 30-áig pótolnia kell. A nyilvános – a listát állító pártok szakértőinek jelenlétében zajló – vizsgálatnak ki kell terjednie a választási hálózatra, a szoftverre és az új rendszer összintegrációs auditjára. Ha ez nem történik meg, az aláássa a választások tisztaságába vetett hitet és fennáll a veszély, hogy a választás napján ellehetetlenül az igazgatásszervezési munka, kaotikus állapotok alakulnak ki a szavazókörökben.

Az MSZP-s politikus azt mondta, 1990 óta példátlan a választási informatikai rendszer auditálásának hiánya. Az általa kiosztott háttéranyag szerint a szocialista kormányok 90 nappal a választás előtt az auditok egy részén már túlestek, és a végső audit is megvolt egy hónappal a voksolás előtt. Jelenleg nem tekinthető közhitelesnek és zártnak a választási hálózat, kívülről meghackelhetik, adatokat nyerhetnek ki belőle – tette hozzá. Baja szerint nincs auditálva, megfelelően tesztelve a választási szoftver sem, amelyet az állam által megvásárolt IdomSoft Zrt. készített. Hiányzik az új rendszer összintegrációs auditja is. A választás eredményét nem az informatikai rendszer határozza meg, hanem a papíralapú szavazatok összeszámlálása, ám ha a rendszerhez illetéktelenek férnek hozzá, az bizalomvesztést okoz.

Az MTI kérdésére a politikus közölte: késő intézményi szinten keresni a felelősöket. Egy hónappal ezelőtti felszólítása, hogy legyen kormányzati felelőse a választás lebonyolításának, hatástalan volt, de a kormánynak kell garantálnia az informatikai rendszer megfelelőségét. Ha ez nem történik meg, “azt kell mondjuk, hogy ezek a problémák nem véletlenszerűek (…), hanem a jelenlegi kormány és kormánypártok döntése, hogy a szakszerűtlen és szervezetlen lebonyolítással akadályozzák az állampolgárok szabad részvételét a választáson”. A szocialista politikus elképzelhetőnek nevezte, hogy a Fidesz-kormány, miután nem tudta bevezetni a választási regisztrációt, a rendszer ellehetetlenítésével arra játszik, hogy elvegye az emberek kedvét a szavazástól, így akarja elérni a számára kedvező alacsony részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik