Belföld

Erre is időt kell szánni!

Fehérvár24

2014. 03. 21. 18:53

Nőgyógyászati szűrőnapot tartanak március 29-én, szombaton 8 és 13 óra között a Család- és Nővédelmi Központban, a Várkörút 8. szám alatt. A vizsgálatra elsősorban azon 25-55 év közötti hölgyek jelentkezését várják, akik eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó ellenőrzés óta legalább 2-3 év telt el.

Az idei évben megrendezésre kerülő szűrőnap immáron a hetedik alkalom, amikor megelőző nőgyógyászati vizsgálatokra várják a hölgyeket, valamint szeretnék felhívni a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára.

Ifj. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokszor az asszonyok a szülések után eltűnnek a nőgyógyászok látóköréből, holott ezek is elindíthatnak olyan változásokat, amelyek miatt jobb szem előtt maradni. Hangsúlyozta a vizsgálatok fontosságát és hogy várnak mindenkit, különösen azokat, akik régen vettek részt szűrésen.

A szexuálisan aktív korban nagyobb az esélye a HPV-vírus fertőzésnek, amit zömmel felelőssé teszünk a méhnyakrák kialakulásáért. Ezek a vírusok 15-20 évig is bent élnek a méhnyakban és elvezetnek odáig, hogy problémát, rosszindulatú betegséget idézzenek elő – a főorvos kiemelte, hogy miután megkaptuk a védőoltást, azt követően is el kell járni a szűrésekre.

Német Ferencné szűrési koordinátor a népegészségügyi program keretében folyamatosan végzett emlő-, és nőgyógyászati rákszűrés szerepéről beszélt, valamint az emberek motiválását célzó behívásos rendszer működéséről is szólt: 2003 óta folyamatosan kapnak meghívólevelet a 25-65 év közötti hölgyek, mely tartalmaz egy tájékoztatást, valamint egy citológiai vizsgálatkérő lapot. Ezzel a levéllel kell elmenni a nőgyógyászati szűrőhelyek valamelyikére, ahol az orvos elvégzi a szükséges vizsgálatot.

A HPV elleni védőoltásról Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztályának osztályvezető főorvosa beszélt: „Székesfehérvár Önkormányzata már ötödik éve biztosítja a 12 éves diáklányok részére ezt az oltóanyagot. Ebben az évben egy nagyon jelentős változás is történt, idén ősztől a 12 éves lányoknak kötelezően ajánlott lesz ez az oltás, ami azt jelenti, hogy a gyerekorvosoknak fel kell ajánlaniuk a HPV elleni védőoltás lehetőségét a szülőknek, akik abban az esetben tesznek nyilatkozatot, ha nem fogadják el a vakcinát.”

Az osztályvezető főorvos emlékeztetett arra a Nobel-díjas felfedezésre, hogy méhnyakrák legnagyobb részét a humán papilloma vírus okozza, és kiemelte a jelentőségét annak, hogy az ellene kidolgozott oltóanyaggal meg lehet előzni egy rosszindulatú daganatos betegséget.

A Család- és Nővédelmi Központban várják a 25-55 év közötti hölgyeket március 29-én, szombaton 8 és 13 óra között nőgyógyászati szűrésre. A vizsgálatokat Vas Aleftyina, Gyuranecz Miklós és Auth András nőgyógyász szakorvosok végzik.

A nyílt nőgyógyászati szűrőnapra előzetes bejelentkezés szükséges, amelyre március 24-e és 27-e között 8.00 – 16.00 óráig van lehetőség a +36-70/380-9512-es telefonszámon.

A helyszínen ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés is igénybe vehető, valamint korlátozott számban hasi ultrahang-diagnosztikai szűrést és csontsűrűség-mérést is tartanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.