Belföld

A választás tisztaságába vetett hitéért aggódik az MSZP

Az MSZP szerint a választás tisztaságába vetett hitet rombolja, hogy 16 nappal az április 6-ai voksolás előtt még nem auditálták a választási informatikai rendszert.

A kormánynak ezt legkésőbb a választás előtt egy héttel pótolnia kell, a nyilvános – a listát állító pártok szakértőinek jelenlétében zajló – auditnak ki kell terjednie a választási hálózatra, a választási szoftver vizsgálatára és az új rendszer integrációjára – mondta Baja Ferenc, a szocialista párt kampányfőnök-helyettese.

Ha ez nem történik meg, az nemcsak a választások tisztaságába vetett hitet ássa alá, de fennáll a veszély, hogy a választás napján ellehetetlenül az igazgatásszervezési munka, kaotikus állapotok alakulnak ki a szavazókörökben – jelentette ki.

Az MSZP-s politikus azt mondta, 1990 óta példátlan a választási informatikai rendszer auditálásának hiánya. Kiosztott egy háttéranyagot az újságíróknak, e szerint a szocialista kormányok 90 nappal a választás előtt az auditok egy részén már túlestek, és a végső audit is megvolt egy hónappal a voksolás előtt. Kifejtette: jelenleg nem tekinthető közhitelesnek és zártnak a választási hálózat, kívülről meghackelhetik, adatokat nyerhetnek ki belőle. Nincs auditálva és megfelelően tesztelve a választási szoftver sem, amelyet az állam által megvásárolt IdomSoft Zrt. készített, és hiányzik az új rendszer összintegrációs auditja is – mondta.

Baja Ferenc hangsúlyozta, a választások eredményét ugyan nem az informatikai rendszer határozza meg, hanem a papíralapú szavazatok összeszámlálása, ám ha a rendszerhez illetéktelenek férnek hozzá, az bizalomvesztést okoz.
Az MTI kérdésére hozzátette: késő intézményi szinten keresni a felelősöket, miután egy hónappal ezelőtti felszólítása, hogy legyen kormányzati felelőse a választások lebonyolításának, hatástalan volt, a kormány feladata garantálni a választási informatikai rendszer megfelelőségét.

Ha ez nem történik meg, “azt kell mondjuk, hogy ezek a problémák nem véletlenszerűek (…), hanem a jelenlegi kormány és kormánypártok döntése, hogy a szakszerűtlen és szervezetlen lebonyolítással akadályozzák az állampolgárok szabad részvételét a választáson” – jelentette ki a szocialista politikus.

Azt is mondta, elképzelhető, hogy a Fidesz-kormány, miután nem tudta bevezetni a választási regisztrációt, a rendszer ellehetetlenítésével arra játszik, hogy elvegye az emberek kedvét a szavazástól, és így akarja elérni a számára kedvező alacsony részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik