Belföld

Pipás Pista is ott lesz a debreceni Deszka Fesztiválon

Idén március 21-29. között nyolcadik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a Deszka Fesztivált, melyre mindig az előző év színházi vagy irodalmi szempontból legizgalmasabb kortárs magyar előadásai kapnak meghívást.

A magyarországi és a határon túli magyar nyelvű színházakban évadonként körülbelül négyszáz előadást játszanak, amelyek közül nyolcvan-kilencven kortárs magyar darab. A fesztivál válogatói több mint hetven előadást néztek meg, ezekből állították össze az idei programot.

A rendezvény célja a helyi színházi kínálat színesítésével meggyőzni a közönséget: érdemes a kortárs magyar darabokra odafigyelni. Az idei Deszka Fesztivál tizenhat vidéki és öt fővárosi produkció mellett négy előadást lát vendégül Romániából illetve Erdélyből, és négyet Szerbiából illetve a Vajdaságból. A darabok háromnegyed része ősbemutató. A Deszka vendége lesz az utóbbi idők legelgondolkodtatóbb módon politizáló és legprovokatívabb előadása, a Titkaink, Pintér Béla és Társulata előadásában.

A Szeged környéki rejtélyes gyilkos, Pipás Pista története a harmincas évek tanyavilágának „átkozott és áldott világába vezet.” A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játékot Kovács Frigyes rendezésében a Szegedi Nemzeti Színház társulata hozza el Debrecenbe. Nagy József Wilhelm dalok című előadását Tolnai Ottó szövegei ihlették, Horváth Csabát társulata pedig Agota Kristóf világhírű művével, A nagy füzet színpadi adaptációjával érkezik.

Hangsúlyos szerepet kap idén a zene is: a fesztivál Christian Paccoud koncertjével köszönti a tavaszi napéjegyenlőséget, a Lit és Mix könyvében egy képzeletbeli regény fejezeteit dolgozza fel Lajkó Félix és Döbrei Dénes, március 29-én pedig a Quimby Teátrum „színházi szárnyalása” zárja a fesztivált. Kilenc nap alatt több mint húsz kortárs magyar dráma, ezen kívül tánc-workshop, Nemzetközi Színházi Kritikusi Szeminárium, koncertek, szakmai beszélgetések, felolvasószínház, az Európai Fordítóműhely prezentációja, könyvbemutató gazdagítja a programot.

Újdonság még az idei seregszemlén, hogy a szervezők kerestek és találtak is idegen nyelven megszólaló kortárs magyar drámát! Most még csak egyet: Háy János A Gézagyerek című darabját (melynek Debrecenben volt az ősbemutatója Pinczés István rendezésében) mutatják be szerb nyelven, a Piroti Nemzeti Színház tagjainak előadásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik