Belföld

Kéz a kézben jár fejlődés és rezsicsökkentés

Az előző és a mostani kormányzat logikája között az a fontos különbség, hogy az előző “hitelfelvételre kényszerítette az önkormányzatokat, ha fejleszteni akartak”, s ezek a hitelek a települések eladósodásához és működésképtelenségéhez vezettek. A jelenlegi kormányzat első lépése ugyanakkor az volt, hogy “konszolidálta a teljes magyar önkormányzati világot”, átvállalva minden település adósságát – mondta Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának fideszes elnöke.

A nagykanizsai agglomeráció csatornahálózatának fejlesztését lezáró avatón elmondta: Az európai uniós fejlesztési ciklus végére elmondható lesz, hogy Magyarország azon tagállamok közé tartozik, amelyek “a leghatékonyabban tudják felhasználni az Európai Unióból érkező fejlesztési forrásokat”.

Korábban olyan megtérülési szabályokat és ezzel díj- és áremeléseket írtak elő az uniós pályázatoknál, amelyeket “a települések többsége vagy az ott élők nem tudtak megfizetni”. A rezsicsökkentéssel is szerették volna világossá tenni, hogy nagyon fontosak a közműfejlesztések, de a magyar lakosságnak “csak a tényleg legszükségesebb terheket szabad megfizetni a díjakban és az árakban, profitot – pláne elviselhetetlen mértékűt – nem engedünk érvényesíteni” – közölte Rogán Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik