Belföld

Folyamatosan zajlik a Móra-múzeum első világháborús gyűjtése

Katonai távcső, tábori levelezőlapok, különböző fotók és fogságban készült fényképek is bekerültek a közgyűjteménybe – Csongrád megye mellett a határon túlról is érkeztek felajánlások.

Első világháborús tárgyakkal és történetekkel gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum az elmúlt hetekben. A közgyűjtemény februárban indított kezdeményezést: első világháborús emlékeket várt a világégés századik évfordulójának alkalmából. Az elmúlt egy hónap alatt számos megkeresést kaptak: ezek során nem csak tárgyakkal, hanem visszaemlékezésekkel is gazdagodott a múzeum.

A legtöbb megkeresés az első világháborút megjárt katonák gyermekeitől, unokáitól, dédunokáitól érkezett. A Móra-múzeum tényleges, illetve virtuális gyűjteményébe bekerültek katonákat ábrázoló és a fogságok során készült fotók, tábori levelezőlapok és különleges tárgyak: többek között porcelán edényke és bögre, tengerészsapka és egy katonai távcső is. Utóbbi története igazán megrendítő: tulajdonosa egy tiszt volt, aki a háború utolsó napjaiban esett el Franciaországban. A távcsövet tiszti szolgája hozta végül haza, hogy a család eltehesse emlékül azt.

A tárgyakon kívül számtalan megrendítő történet, visszaemlékezés is napfényre került a fronton harcoló katonák mindennapi borzalmairól, a hősies küzdelmekről és a családi tragédiákról. Az egyik visszaemlékező édesapja az első világháborúban a galíciai „halálvölgyben” harcolt: hazaérkezése után megosztotta fiával az ott történt szörnyűségeket. A fiú aztán néhány évtizeddel később, a második világháborúban ugyanabban a halálvölgybe került, mint édesapja.

A Móra Ferenc Múzeum továbbra is várja az első világháborúval kapcsolatos tárgyi emlékeket és visszaemlékezéseket. A gyűjtés részleteiről a www.moramuzeum.hu oldalon található bővebb információ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik