Belföld
óvodások a királykút emlékháznál  (óvodások a királykút emlékháznál )

A királyok kútjánál jártak az óvodások

Sebestyén Lilla
Sebestyén Lilla

2014. 03. 19. 17:50

A Víz Világnapja alkalmából fogadta Deák Lajosné önkormányzati képviselő a Gyöngyvirág Óvoda két csoportját ma délelőtt a Királykút Emlékházban.

Tavaly a Nefelejcs utcai óvodások, idén a Gyöngyvirág Óvoda Katica és Kacsa csoportja látogatott el a Királykút Emlékházba a Víz Világnapja alkalmából. Deák Lajosné önkormányzati képviselő fogadta a gyerekeket, majd körbevezetve ismertette velük a kútház történetét. Az udvarban található ásott kút mellett megmutatta a ház előterében található szivattyút és működését, valamint mesélt a vízvezetékrendszer kiépítésének jelentőségéről.

Az óvodásokat ezután a kútházba invitálta, ahol beszélt a Víz Világnapjáról, amit 1994. március 22-én tartottak meg először, majd közösen tekintették meg a kiállítást és a víz szerepéről beszélgettek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a víz érték, és értékként is kell kezelni, ezért nagyon fontos, hogy óvják, védjék folyóinkat, tavainkat. A víz gazdaságos felhasználásával, természetes vizeink szennyezésének elkerülésével járuljanak hozzá környezetünk védelméhez. A képviselő elmondta, hogy a gyerekek nagyon érdeklődőek és ügyesek voltak, remekül megválaszolták a feltett kérdéseket is.

A következő két napban a Gyöngyvirág Óvoda többi csoportja is ellátogat az Emlékházba, így az intézmény minden gyermeke megismerkedhet a kútház történelmével és múltbéli szerepével.

A Felsőváros nevezetességévé vált épület a Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatt található. 1976-ban foglalták kútházba az addig szabadon álló két középkori kutat, amely az első vízvezetékrendszer kiépítéséig, egészen 1911-ig biztosította Székesfehérvár ivóvíz-ellátását. Fontos szerepe miatt a vele kapcsolatos kérdések stratégiai jelentőségűnek minősültek, a vízhordás rendje például többször került szabályozás alá, amikor rendeletben határozták meg, hogy az egyes városrészek lakói mely napszakokban jogosultak vízvételre. A Királykút elnevezés onnan ered, hogy a nemcsak a város lakóinak szomját oltotta vize, hanem a koronázásokra érkező királyok is itt frissítették fel magukat. A kútház története könyvben is megjelent, idén készült el a hiánypótló kiadvány, ami a „Királyok kútja, a Királykút” címet viseli.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.