Belföld

Lengyel, magyar két jó barát

lengyelek(1)(1)(960x640).jpg (lengyelek, )
lengyelek(1)(1)(960x640).jpg (lengyelek, )

Filmvetítés, képzőművészeti- és fotókiállítás valamint színházi gálaműsor is lesz a magyar-lengyel barátság napján.

A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros, történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Sejm március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.

Idén is számos programmal készül Székesfehérvár.

Közéleti és művészeti részei is lesznek a programoknak, melyeken mind magyar, mind pedig lengyel közéleti szereplők is részesei lesznek. Összesen négy kiállítás nyílik, melyek között a korábban meghirdetett diák-rajzpályázat munkái is láthatóak lesznek. A Vörösmarty Sztínházban pedig egy gálaműsor is lesz: ezen a Hermann László kamarazenekar, továbbá magyar és lengyel művészek lépnek fel.

A Polgármesteri Hivatal Közművelődési és Rendezvényszervező Irodáján lehet még jegyet igényelni a szombati, színházi gálaműsorra a 22-537-110-es telefonszámon. Vasárnap délelőtt 10.30-kor a Jávor Ottó téren, a Katyn emlékkeresztnél koszorúznak és emlékeznek a lengyelek II. világháborús tragédiájára. A Nemzeti Emlékhelynél pedig a két nép közös szentjeit is megismerhetik az érdeklődők, a vasárnap 11.00-kor megnyíló kiállításon. A két nép szentjei fontos szerepet töltöttek be egykor egész Európában és érdekesség, hogy II. János Pált, áprilisban Rómában avatják majd szentté.

A Magyar- Lengyel Barátság Napja rendezvénysorozat keretében filmvetítésre várják a Barátság Moziba a Fejér megyei és fehérvári középiskolák szervezett csoportjait március 21-én. A II. János Pál – a fehér ruhás vándor című filmet 9 és 11 órától vetítik. (Bejelentkezés 22-313-175)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik